www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



FMI decide astazi daca ne elibereaza o noua transa din imprumut

Autor: Bancherul.ro
2010-07-02 12:13
Boardul Fondului Monetar Internaţional se întruneşte vineri pentru analiza raportului asupra evaluării îndeplinirii de către România a obligaţiilor asumate prin Acordul Stand-By.

Raportul privind evaluarea modului în care România şi-a îndeplinit obiectivele asumate în Raportul Stand-By şi concluziile evaluării situaţiei macroeconomice din perspectiva Articolului IV al Statutului FMI vor fi discutate vineri de Boardul Fondului.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Caroline Atkinson, autorităţile române au reuşit să găsească măsuri alternative care să compenseze veniturile care nu vor mai intra la buget în urma deciziei Curţii Constituţionale.

Întrebată dacă FMI este satisfăcut de măsura adoptată de Guvernul român de a creşte TVA cu cinci puncte procentuale în loc să reducă pensiile cu 15 la sută, purtătoarea de cuvânt a FMI a subliniat că 'autorităţile române au reuşit să identifice măsuri alternative' în urma deciziei Curţii Constituţionale de la Bucureşti şi a amintit că vineri va avea loc şedinţa Board-ului FMI, care va analiza modul în care autorităţile române au reuşit să îşi îndeplinească obligaţiile asumate prin scrisoarea de intenţie.

Acelaşi punct de vedere a fost exprimat şi de Tonny Lybek, şeful Biroului FMI pentru România şi Bulgaria, care a declarat că 'autorităţile române au demonstrat o atitudine fermă faţă de realizarea programului lor economic - sprijinit de Acordul Stand-By - prin identificarea rapidă a unor măsuri compensatorii, după decizia Curţii Constituţionale'.

Miza discuţiei de vineri din Boardul FMI este acordarea celei de-a cincea tranşe, în valoare de 850-900 de milioane de euro, din împrumutul acordat de Fond României.

Conform practicilor în vigoare la FMI, o tranşă aprobată de Board este virată în maximum 48 de ore ţării beneficiare.

Dezbaterea, programată iniţial pentru luni, 28 iunie, a fost scoasă de pe agenda Boardului din cauza deciziei Curţii Constituţionale a României privind neconstituţionalitatea măsurii de reducere a pensiilor cu 15 la sută.

Programul de asistenţă financiară a României, în valoare totală de 20 de miliarde de euro, este susţinut de FMI (12,9 miliarde de euro), Comisia Europeană (5 miliarde de euro), Banca Mondială (un miliard de euro) şi alţi finanţatori internaţionali.

Până în prezent, România a primit aproape 9,3 miliarde de euro de la FMI, 2,5 miliarde de euro de la UE şi 300 de milioane de euro de la Banca Mondială.