www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Instanta declara abuziva majorarea dobanzilor la credite de Volksbank

Autor: Bancherul.ro
2010-05-21 16:42
Judecătoria sectorului 2 al Capitalei a declarat abuzive unele clauze din contractele elaborate de Volksbank România prin care banca a putut majora dobânzile, dar şi pe cele referitoare la aplicarea comisionului de risc, dând câştig de cauză ANPC, care a reprezentat 19 clienţi ai băncii. Judecătoria sectorului 2 al Capitalei a admis sesizarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) împotriva Volksbank România, acţiune depusă în instanţă de autoritate după ce a fost sesizată prin 19 plângeri formulate de clienţii băncii, potrivit minutei instanţei.

Astfel, instanţa a constatat că există clauze abuzive în contractele analizate, potrivit unei decizii din 11 mai a Judecătoriei sectorului 2 Bucureşti. Pentru clauzele abuzive, Judecătoria sectorului 2 Bucureşti, în baza articolului 13 alineatul 1 din Legea 193/2000, a aplicat băncii o amendă contravenţională în valoare de 1.000 de lei. De asemenea, judecătorul a obligat Volksbank să modifice contractele analizate şi să înlăture clauzele constatate ca fiind abuzive. Sentinţa poate fi atacată cu recurs la Tribunalul Bucureşti.

"Banca îşi rezervă dreptul de a revizui structura ratei dobânzii curente în cazul apariţiei unor schimbări semnificative pe piaţa monetară, comunicând împrumutatului noua structură a ratei dobânzii; rata dobânzii astfel modificată se aplică de la data comunicării", este una dintre clauzele considerate abuzive de instanţă, în cazul tuturor reclamanţilor. De asemenea, instanţa a declarat abuzivă şi clauza din Convenţie care stabilea că: "Banca îşi rezervă dreptul de a revizui rata dobânzii curente în cazul intervenirii unor schimbări semnificative pe piaţa monetară, afişând noua rată la sediile sale; rata dobânzii curente astfel modificată se aplică de la data afişării".

În plus, instanţa a stabilit că şi alte clauze din contract cum ar fi cele care stabilesc majorarea sumei de plată în cazurile în care împrumutatul nu îşi îndeplineşte obligaţia de plată a sumei precizate, a dobânzilor sau a oricăror alte costuri datorate, ori în cazul apariţiei unei situaţii neprevăzute, care în opinia băncii face să devină improbabil ca împrumutatul să-şi poată îndeplini obligaţiile asumate, banca poate obliga împrumutatul să plătescă sume suplimentare.

Judecătoria a stabilit că sunt abuzive şi clauzele prin care banca solicită sume suplimentare din cauze cum ar fi cele în care "pot apărea, la data semnării sau ulterior, modificări de interpretare ale oricărei legi", sau prevederi şi reglementări aplicabile, "care supun Banca la orice impozit, taxă cu privire la creditele acordate sau la obligaţiile sale de a acorda credite sau care schimbă baza de impozitare pentru suma principală şi dobânzi la creditele acordate sau care se referă la orice alte sume datorate rezultând din Convenţie cu privire la creditele acordate sau la obligaţia sa de a acorda credite în conformitate cu prevederile legale în baza cărora funcţionează şi este organizată banca".

Tot abuzivă a fost considerată şi clauza prin care banca solicită compensări pentru prevederile şi reglementările care "impun, modifică sau consideră aplicabile orice rezervă, depozit special sau orice cerinţă similară (de exemplu, în corelaţie sau legătură cu propunerea noului Acord de la Basel privind capitalul propus de către Comitetul de Supraveghere a Băncilor Basel) afectează activele Băncii, constituite cu sau pentru costurile băncii sau care impun băncii orice altă condiţie care afectează creditele acordate sau obligaţia sa de a acorda credite".

Volsbank solicită compensaţii şi pentru reglementări care ar duce la "creşterea costurilor Băncii legate de acordarea sau de punerea la dispoziţie a oricărui credit; reducerea cuantumului oricărei sume primite sau a oricărei creanţe a Băncii". "În termen de 15 zile de la data la care a fost notificat în scris de către Bancă, împrumutatul va plăti acesteia sumele suplimentare astfel încât să compenseze Banca pentru creşterile costurilor, sau altor rambursări", se specifica în clauza introdusă de bancă, pe care instanţa a declarat-o abuzivă.

Mai mult, instanţa a apreciat că şi comisionul de risc"(...) aplicat la soldul creditului, plătibil lunar în zilele de scadenţă, pe toată perioada de derulare a Convenţiei de credit, este o prevedere contractuală abuzivă.