www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank: In unele cazuri cerem garantii suplimentare la creditele vechi

Autor: Bancherul.ro
2009-07-26 22:50
Restrāngerea creditării īn 2009 este influenţată de structura finanţărilor acordate īn Romānia, īn condiţiile īn care un sfert din īmprumuturi au fost date firmelor pentru nevoile de capital de lucru, iar activitatea acestora s-a contractat puternic, īn timp ce unele investiţii au fost amānate.

"Aproximativ 25-27% din creditul neguvernamental este reprezentat de īmprumuturi pe termen scurt ale companiilor comerciale pentru nevoile de capital de lucru şi este normal ca ritmul de creştere a creditării să scadă, īn condiţiile īn care cifrele de afaceri ale societăţilor comerciale au scăzut. Restrāngerea creditării este un efect natural, anticipat īncă de la finalul anului trecut şi ţine de structura creditării", a declarat preşedintele executiv al Alpha Bank Romānia, Sergiu Oprescu, īntr-un interviu acordat NewsIn.

El consideră că o creştere anuală a creditării de 5-10% reprezintă "o tendinţă normală şi un indicator extrem de puternic pentru o ţară din UE", īn condiţiile īn care, la finalul lunii iunie, avansul anual al creditării a īncetinit la circa 11%.

Pe de altă parte, Oprescu susţine că 2009 este un an īn care o parte din investiţii nu s-au mai realizat, īnsă, īn condiţiile īn care proiectele continuă, finanţările respective sunt acordate.

"Aceste īmprumuturi cresc, dar nu au aceeaşi dinamică cu care scad pe segmentul creditelor companiilor pentru nevoi curente, pentru că nu sunt foarte multe investiţii", a mai declarat Sergiu Oprescu.

El a menţionat, de asemenea, că Alpha Bank a solicitat unele garanţii suplimentare, īnsă doar īn cāteva cazuri, cu precădere din rāndul IMM-urilor, pentru cazurile īn care s-au īnregistrat deprecieri "semnificative" ale garanţiilor anterioare, constituite mai ales din bunuri imobiliare sau stocuri.

"Īn cazul persoanelor fizice, am urmărit īn primul rānd dacă se pune problema de neperformanţă, important fiind serviciul datoriei. Cu toate acestea, majoritatea creditelor afectate de astfel de probleme sunt cele negarantate, iar noi avem o expunere mai mare pe īmprumuturile ipotecare", a menţionat Oprescu.

Astfel, portofoliul de īmprumuturi al Alpha Bank este format īn proporţie de peste 70% din credite garantate, restul reprezentānd īmprumuturi fără ipotecă, a menţionat preşedintele băncii.

Referindu-se la impactul scăderii preţurilor pe piaţa imobiliară asupra portofoliului de credite, Oprescu susţine că banca acordă o atenţie mai mare capacităţii de rambursare a clientului decāt scăderii valorii imobilelor cu care au garantat clienţii băncii.

"Indicatorul Loan to Value (care se referă la nivelul finanţării obţinute de la bancă raportat la valoarea imobilului achiziţionat, n.r.) este mai puţin sensibil, pentru că valoarea de piaţă a imobilului nu este un factor care să determine comportamentul clientului īn cazul īn care el locuieşte īn acea casă. Īn schimb, dacă respectivei persoane i-a scăzut salariul sau are alte obligaţii, el poate intra īn neplată, iar aici gradul de īndatorare contează", a spus Oprescu.

Īn aces sens, preşedintele executiv al Alpha Bank a amintit că, īn Romānia, majoritatea creditelor ipotecare au fost acordate ca "primary resident house", respectiv casa īn care clientul băncii locuieşte.

Pe de altă parte, Oprescu a menţionat că Alpha Bank şi-a stabilizat volumul depozitelor atrase īn ultimele luni, după ce īn primul trimestru din 2009 portofoliul s-a diminuat īn concordanţă cu evoluţia pieţei.

"Depozitele au scăzut ca volum īn primul trimestru, īnsă cota noastră de piaţă a crescut, īn contextul scăderii economisirii la nivelul īntregii pieţe. Societăţile comerciale au consumat mai mult din economii, dar, īn acelaşi timp, populaţia a economisit mai mult, tendinţă normală īn perioadă de criză", a spus Oprescu.