Guvernatorul bancii centrale a Ungariei, acuzat ca si-a investit banii intr-un off-shore din Cipru |
Autor: Bancherul.ro 2009-07-04 10:46 |
|
Guvernatorul băncii centrale a Ungariei, Andras Simo, a fost în ultimele săptămâni ţinta unor atacuri atât din partea unor politicieni ai partidului Socialist, aflat la guvernare, cât şi din partea politicienilor din partidul de opoziţie Fidesz, în legătură cu unele investiţii personale.
Simor a venit în atenţia presei luna trecută, când ziarele locale au anunţat că, în urma publicării listei activelor persoanale, se arată că investiţiile lui Simor au scăzut semnificativ în 2007.
Banca a spus că Simor şi-a depus economiile în cadrul firmei cipriote Trevisol Management Services Ltd., pe care o deţine în totalitate.
Simor a declarat în faţa parlamentului că va vinde Trevisol şi va transfera fondurile pe piaţa internă, adăugând că "înţelege opinia celor ce susţin că persoanele publice, inclusiv guvernatorul băncii centrale, ar trebui să fie supuse unor reguli mai stricte de conduită".
Atacurile politice la adresa guvernatorului băncii centrale a Ungariei, Andras Simor, nu vor schimba cursul politicii monetare, însă, în cazul în care presiunile asupra lui se intensifică, acest lucru va reduce încrederea investitorilor în instituţie şi va afecta pieţele, relatează Reuters.
Analiştii susţin că atacurile sunt orientate mai mult asupra guvernatorului Andras Simor personal şi nu vor influenţa nivelul dobânzii cheie, stabilit de cei 9 membri ai consiliului de politică monetară la 9,5% şi menţinut în ultimele cinci luni.
În cazul în care Simor decide să demisioneze din cauza presiunilor politice, nesiguranţa legată de succesiunea la conducerea băncii centrale ar putea eroda încrederea în activele din Ungaria şi ar putea afecta pieţele, într-un moment în care statul încearcă să redreseze încrederea investitorilor în monedă şi în politica monetară.
Banca, ce a fost până în prezent prudentă şi a menţinut dobânzile, pentru a menţine stabilitatea pieţelor financiare, este estimată să reducă dobânzile în următoarele luni, pentru a susţine economia, ce urmează să se comprime cu 6,7% în acest an.
Forintul s-a stabilizat la un nivel mai ferm, de circa 270 forinţi/euro, după ce a atins în martie un minim record de peste 317 forinţi/euro, iar randamentele au scăzut, dând speranţe că Ungaria poate reduce dependenţa de împrumutul obţinut de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) anul trecut.
Însă implicarea politică în problemele băncii centrale ar putea speria investitorii, ce au fost atraşi recent de randamentele mari şi de politicile guvernamentale credibile.
"Dacă Simor demisionează, în cele din urmă, acest lucru poate avea un impact major asupra încrederii din pieţe", a declarat Janos Samu, analist în cadrul Concorde Securities.
|
|