12 banci au depus oferte pentru programul "Prima Casa" |
Autor: Bancherul.ro 2009-06-25 18:03 |
|
Premierul Emil Boc a declarat că, până joi după-amiază, 12 bănci au depus oferte pentru programul guvernamental "Prima Casă", în valoare totală de 814 milioane euro, în condiţiile în care termenul de depunere expiră la finalul zilei, iar dobânzile se încadrează în limitele impuse de guvern.
"Astăzi (joi, n.r.) expiră termenul până la care băncile pot trimite oferte pentru a se înscrie în programul guvernului "Prima Casă". Până la această oră, au depus oferte 12 bănci, în valoare de 814 milioane de euro. Toate ofertele se încadrează în coordonatele stabilite de către guvern, adică în acele limite maximale de dobândă pe care noi le-am pus cu diverse soluţii, care încă nu pot fi cunoscute, întrucât termenul de depunere nu a expirat", a spus Boc.
El a explicat că vineri, după încheierea termenului de depunere a ofertelor, guvernul va putea preciza câte bănci au depus oferte şi care este valoarea acestora.
Preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), Aurel Şaramet, a spus că până joi dimineaţă depuseseră oferte Banca Transilvania, Volksbank, Raiffeisen Bank, Millennium Bank, Leumi, BRD-SocGen şi ATE Bank, în timp ce Alpha Bank, Banca Românească, CEC Bank şi BCR anunţaseră că vor trimite ofertele pentru "Prima Casă " până la sfârşitul acestei zile.
De asemenea, Bancpost, Piraeus şi Unicredit Ţiriac Bank au anunţat că au depus oferte pentru programul guvernamental.
Guvernul are la dispoziţie un fond de un miliard de euro pentru garantarea creditelor ipotecare din programul Prima Casă.
Persoanele interesate de contractarea unui astfel de credit vor trebui să achite un avans de 5% din preţul de achiziţie, dacă acesta este de cel mult 60.000 euro. Persoanele care doresc să ia un credit de peste 60.000 euro, vor trebui să plătească un avans de 3.000 euro plus diferenţa dintre valoarea de achiziţie a locuinţei şi 60.000 euro.
Premierul Emil Boc explica la finalul şedinţei de guvern din 14 iunie că băncile care dau credite ipotecare prin programul Prima Casă pot aplica o marjă de maximum 4% pe an peste rata EURIBOR la 3 luni în cazul împrumuturilor în euro, respectiv o marjă de cel mult 2,5% pe an peste rata ROBOR la 3 luni la creditele în lei.
O altă condiţie pe care trebuie să o îndeplinească băncile care vor să participe la programul Prima Casă este să aibă "acoperire teritorială la nivel naţional şi judeţean", a mai spus Boc.
Plata garanţiei ar urma să fie dată în termen de 15 zile calendaristice de la data primirii cererii de plată de către Fondul Naţional de Garantare de la bancă, iar sumele garantate vor fi plătite de către Ministerul Finanţelor Publice din bugetul de stat. "Executarea se face de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) în caz că timp de 90 de zile nu poate plăti", preciza ministrul de finanţe, Gheorghe Pogea.
|
|