Proiectul "Prima Casa" va dura patru ani si va cuprinde 50.000 de locuinte |
Autor: Bancherul.ro 2009-05-27 08:47 |
|
Proiectul "Prima Casă" se va aplica pe o perioadă de patru ani şi prin intermediul acestuia vor fi construite circa 50.000 de locuinţe, a declarat, marţi, ministrul pentru IMM-uri, Constantin Niţă, apreciind că succesul măsurii depinde de dobânzile la credite.
"Discutăm cu BNR şi cu Asociaţia Română a Băncilor să găsim mecanisme prin care acest program să funcţioneze. Avem în vedere aplicarea programului pe o perioadă de patru ani (...). Pentru primul an avem în plan să fie construite 16.000 de locuinţe sau să fie cumpărate, astfel încât în patru ani să fie construite 50.000 de locuinţe", a afirmat ministrul la o întâlnire pe tema stimulării sectorului construcţiilor, organizată de Partidul Social-Democrat.
Niţă a precizat că principalul scop al programului este efectul multiplicator asupra economiei.
"Proiectul poate să aibă succes în condiţiile în care băncile vor accepta dobânzi mai mici pentru acest program de anvergură, care are un rol multiplicator în economie. Din punctul nostru de vedere cel mai important este rolul multiplicator al proiectului", a spus Niţă, citat de Mediafax.
Guvernul a anunţat, miercuri, un program prin care creditele contractate pentru cumpărarea primei locuinţe vor fi garantate de stat în limită maximă de 60.000 euro. Garanţia va fi acordată persoanelor care achiziţionează pentru prima dată o locuinţă şi care nu au beneficiat anterior de un credit ipotecar.
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM va contracta un împrumut în valoare de 100 milioane euro, cu garanţia statului pentru 80% din sumă, iar obiectul de activitate al Fondului va fi extins astfel încât să poată garanta inclusiv creditele ipotecare ale băncilor.
Reprezentanţii patronatelor consideră că programul va impulsiona piaţa construcţiilor doar dacă acesta se va aplica la achiziţia doar a locuinţelor noi şi propun, de asemenea, sprijinirea şi a dezvoltatorilor imobiliari.
"Programul ar trebui să se refere la locuinţele noi şi nu la cumpărarea de locuinţe vechi. Construcţia de locuinţe poate fi o soluţie pentru ieşirea din criză în această perioadă", a declarat Adriana Iftime, directorul general al Patronatului Societăţilor din Construcţii.
De aceeaşi părere este şi secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan, care propune, de asemenea, în paralel cu programul "Prima Casă", sprijinirea dezvoltatorilor care construiesc locuinţe pentru închiriere.
"Nu trebuie incluse în program locuinţele vechi şi cele din programul ANL. Acestea nu vor susţine dezvoltarea sectorului construcţiilor, vor mişca doar piaţa imobiliară. Sprijinirea sectorului de construcţii se poate face şi printr-un program paralel de sprijinire a promotorilor care construiesc locuinţe pentru închiriere", a afirmat Pârvan.
Sprijinirea dezvoltatorilor imobiliari a propus şi preşedintele UNIMPRESA, Stefano Albarosa, care a plasat ideea creării unui fond de garantare şi pentru dezvoltatori.
"Pe lângă măsurile de susţinere la cumpărarea de locuinţe, sunt necesare şi măsuri pentru stimularea posibilităţilor de construcţie de locuinţe. De aceea, crearea unui fond de garantare pentru dezvoltatori ar fi o măsură benefică", a precizat Albarosa.
Pe de altă parte, el a arătat că programul "Prima Casă", pe lângă efectul de susţinere a sectorului de construcţii va ajuta la reducerea deficitului de locuinţe din România.
|
|