Criza economica americana seamana cu alte crize din anii 30 si 70 |
Autor: Bancherul.ro 2008-03-25 18:33 |
|
Criza economică americană oferă o impresie de deja-vu mai multor analisti, care o aseamănă cu stagnarea economiei japoneze din anii ’90, cu stagflatia din anii ’70 sau cu Marea Criză din anii ’30, relatează AFP.
"Există elemente comune cu toate aceste crize si din această cauză o face atât de înspăimântătoare", a estimat economistul independent Joel Naroff. Pentru Peter Morici, economist din cadrul Universitătii din Maryland, actuala criză economică americană seamănă în special cu lunga stagnare economică resimtită de Japonia după recesiunea din 1989.
Băncile au creat produse financiare din ce în ce mai complexe în încercarea de a-si majora profiturile, fără a reusi să controleze riscurile. "În sistemul bancar există o problemă structurală, ca si în Japonia, si sunt sanse mici ca aceste probleme să se rezolve rapid", a spus Morici.
Pentru altii, precum Paul Krugman, economist în cadrul Universitătii Princeton, pericolul este si mai mare. Foarte multi bani au fost scosi din sistemul bancar reglementat si integrati într-o "retea bancară din umbră", alcătuit din produse derivate bazate pe credite ipotecare cu grad de risc ridicat si în care autoritătile practic au dispărut, a spus acesta.
"Am trecut printr-o criză similară cu cea din 1929 si acum suntem în 1930", scria recent Krugman pe un blog. "Criza financiară actuală este o variantă modernă a panicii bancare ce a lovit tara cu trei generatii în urmă", a adăugat acesta.
În acest context, trebuie să sperăm că presedintele băncii centrale americane Federal Reserve, Ben Bernanke, va reusi să pună capăt cercului vicios în care criza încrederii si criza financiară se sustin reciproc. "În caz contrar, anii ce vor urma vor fi foarte nefavorabili, probabil nu la nivelul celor ce au urmat Marea Criză, însă cea mai mare criză din ultimele decenii", a mai spus Krugman.
Săptămâna trecută, fostul presedinte al Federal Reserve, Alan Greenspan, a afirmat că actuala criză financiară americană este fără îndoială "cea mai gravă de la cel de-al doilea Război Mondial".
Pentru cei mai multi economisti, paralela cea mai concretă este cu stagflatia din anii ’70, un amestec între stagnarea economică si tensiunile inflationiste.
"Chiar dacă suntem încă departe de inflatia de două cifre din anii 1970, există puncte comune", a asigurat un economist din cadrul Charles Schwab, Liz Ann Sonders.
"Ca si atunci, banca centrală a promis că va controla inflatia, însă a trebuit să îsi directioneze eforturile asupra cresterii", a adăugat aceasta.
Alti economisti, precum Ed Kim din cadrul Merrill Lynch, văd o "paralelă evidentă" cu panica bancară din 1907, o criză care a determinat înfiintarea Federal Reserve.
Cu un secol în urmă, bancherul J. Pierpont Morgan a negociat un acord pentru salvarea sistemului bancar cu ajutorul Trezoreriei americane. În 2008, banca JPMorgan Chase a condus operatiunea de salvare a Bear Stearns, cu ajutorul Federal Reserve, aplanând o potentială situatie de panică.
Economistii subliniază totodată unele aspecte unice ale crizei actuale. Spre deosebire de criza japoneză, de exemplu, băncile americane sunt obligate să-si reducă rapid pierderile, ceea ce elimină posibilitatea ca activele cu probleme să rămână pentru multă vreme în registrele contabile, a subliniat economistul sef din cadrul First American Funds, Keith Hembre.
În plus, autoritătile americane au preluat rapid controlul situatiei, cu un plan de relansare economică în valoare de 168 miliarde dolari, cu un mare grad de implicare alături de Federal Reserve, ceea ce nu a avut loc după 1929.
|
|