www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Prognoza FMI pentru Romania: scadere economica de 4,1% si inflatie de 5,9%

Autor: Bancherul.ro
2009-04-22 21:59
FMI prognozează pentru Romānia o creştere economică negativă de 4,1% īn acest an, cu restrāngerea deficitului de cont curent la 7,5% din PIB şi o inflaţie de 5,9%, cifre foarte apropiate de indicatorii pe care este fundamentată rectificarea bugetară operată recent de Guvern.

Rectificarea bugetară realizată de Executiv īn urma acordului de finanţare externă cu FMI şi UE este fundamentată pe o creştere economică negativă de 4%, o inflaţie de 5,8% şi un deficit de cont curent de 7,5% din Produsul Intern Brut (PIB).

Pentru 2010, FMI se aşteaptă la īmbunătăţirea principalilor indicatori comparativ cu 2009, astfel că anticipează creştere economică zero, reducerea deficitului de cont curent la 6,5% din PIB şi o inflaţie de 3,9%.

Īn 2008, rata anuală a inflaţiei a depăşit cu 1,5 puncte pragul superior al intervalului ţintit de BNR, de 2,8%-4,8%, plasāndu-se la 6,3%.

BNR a stabilit atāt pentru 2009, cāt şi pentru 2010 ţinte de inflaţie similare, de 3,5%, plus/minus un punct procentual. Cea mai recentă prognoză a BNR indică o rată anuală a inflaţiei de 4,5% pentru finele acestui an şi de 3,2% pentru decembrie 2010.

Rata anuală a inflaţiei din fiecare trimestru va fi criteriu de performanţă īn acordul īncheiat cu FMI, iar depăşirea cu două puncte procentuale a nivelului central stabilit va necesita adoptarea de măsuri, ca obligaţie de continuare a programului.

Prin īnţelegerea cu FMI au fost stabilite criterii de performanţă pentru lunile iunie şi septembrie 2009, cānd rata anuală a inflaţiei ar trebui să se īncadreze īntr-un interval de plus/minus un punct procentual faţă de nivelul central stabilit la 6,4%, respectiv 5,7%.

Īn cazul īn care inflaţia anuală depăşeşte intervalul amintit, BNR va discuta cu experţii FMI pentru evaluare. Dacă preţurile de consum variază cu peste două puncte procentuale faţă de nivelul central, atunci autorităţile vor avea consultări cu Fondul privind măsurile care trebuie adoptate, fără de care acordul nu poate continua.