www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Fondurile europene pentru IMM-uri sunt mai usor de accesat

Autor: Bancherul.ro
2009-04-13 19:33
Ministerul IMM-urilor a lansat, spre dezbatere, ghidurile solicitantului pentru accesarea de fonduri europene pentru investiţii īn producţie, cu un buget de 180 milioane euro, prin care firmele mici şi mijlocii pot solicita finanţare īncepānd din luna mai.

Ministerul Īntreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţ şi Mediul de Afaceri (MIMMCMA) gestionează Axa 1 din Programul Operaţional Sectorial 2007-2013 prin care IMM -urile pot beneficia de finanţări nerambursabile prin intermediul a două scheme de finanţare, de pānă la 1,075 milioane de lei şi, respectiv, īntre 1,075 milioane lei şi 6,45 milioane lei pe proiect.

Ghidurile aferente anului 2009, supuse dezbaterii publice pānă pe 22 aprilie, cuprind cāteva modificări faţă de anul trecut, printre care posibilitatea ca firmele mici şi mijlocii care vor depune proiecte să solicite o prefinanţare de pānă la 35% din valoarea ajutorului financiar acordat şi reducerea numărului etapelor de evaluare a proiectelor.

Astfel, potrivit proiectelor ghidurilor, firmele pot opta, prin cererea de finanţare, pentru prefinanţarea cheltuielilor eligibile ale proiectului. Solicitantul poate opta pentru prefinanţare doar o singură dată, indiferent de procent.

Suma acordată īn avans se recuperează progresiv prin aplicarea unui procent de maximum 50% din valoarea fiecărei cereri de rambursare intermediare, īn funcţie de valoarea totală a acestora, pānă la recuperarea integrală a prefinanţării.

De asemenea, perioada de evaluare a proiectelor va fi redusă, astfel că evaluarea de conformitate administrativă şi cea de eligibilitate vor fi realizate īntr-o singură etapă, urmată de evaluarea tehnico-financiară.

Īn plus, noua variantă a ghidului prevede reducerea perioadei īn care se semnează contractul de finanţare īntre beneficiar şi Minister, de la 25 la 15 zile de la data primirii avizului favorabil din partea Autorităţii de Management.

Totodată, la depunerea cererilor de finanţare solicitanţii trebuie să depună mai puţine documente faţă de anul trecut, alte acte urmānd să fie solicitate după aprobarea proiectului.

Pentru proiectele de investiţii care solicită sprijin nerambursabil de pānă la 1,075 milioane de lei se aplică procedura apelului de proiecte cu depunere continuă. Apelul se lansează oficial īn luna aprilie şi constă īn primirea cererilor de finanţare, pānă la īnchiderea apelului care se va realiza la depăşirea de două ori a bugetului raportat la proiectele depuse sau la patru luni de la deschiderea īnregistrării online. Pentru acest proiect bugetul alocat īn 2009 este de 100 milioane de euro.

Īn cazul proiectelor care vor beneficia de finanţare īntre 1,075 milioane de lei şi 6,45 milioane de lei, se aplică procedura apelului de proiecte cu depunere cu termen limită, după care nu se mai pot depune proiecte.

Apelul pentru ambele scheme de finanţare se lansează oficial īn această lună, urmānd ca solicitanţii să se poată īnregistra īn registrul electronic specific, īncepānd din mai, se menţionează īn ghidurile publicate pe pagina de Internet a MIMMCMA.

Domeniile de finanţare pentru care se acordă sprijin financiar nerambursabil, potrivit celor două ghiduri, iau īn calcul o arie largă de activităţi şi vizează īn principal investiţiile productive şi pregătirea pentru concurenţa pe piaţă a īntreprinderilor, modernizarea spaţiilor de producţie şi a tehnologiilor folosite.

Beneficiarii eligibili sunt toate firmele mici şi mijlocii cu o vechime de minim un an, care au cel puţin zece angajaţi, nu īnregistrează pierderi şi datorii şi īndeplinesc toate celelalte condiţii impuse īn ghiduri.

IMM-urile pot aplica pentru realizarea de investiţii, precum construcţia de noi unităţi de producţie, extinderea unităţilor existente pentru creşterea capacităţii de producţie, diversificarea producţiei, achiziţionarea de bunuri intangibile, respectiv software, brevete, licenţe, know-how sau soluţii tehnice nebrevetate. De asemenea, sunt considerate eligibile investiţiile īn activitatea de consultanţă şi training specializat, strict legate de activităţile de investiţii.