www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Marinel Burduja, Raiffeisen Bank: Relansarea creditarii companiilor depinde de revigorarea economiei

Autor: Bancherul.ro
2009-04-12 16:32
Marinel Burduja, vicepresedintele Raiffeisen Bank, spune ca relansarea creditarii marilor companii depinde de premisele pentru revigorarea economiei.

"Segmentul corporaţiilor are o anumită latenţă în răspuns, de 6-8 luni. Pot spune că primele semnale pozitive, de relansare a creditării, vor veni cel mai devreme la sfârşitul anului, dar pentru acest lucru trebuie să existe premise, măsuri pe care economia să le aibă la dispoziţie", a declarat prim-vicepreşedintele Raiffeisen Bank România, responsabil pentru divizia corporaţii, Marinel Burduja, într-un interviu acordat NewsIn.

Printre premisele necesare, prim-vicepreşedintele Raiffeisen Bank a enumerat creditul mai ieftin, precum şi politici economice care să permită demararea în forţă a unor activităţi.

"Avem nevoie de măsuri pentru stimularea agriculturii dar şi pentru atragerea fondurilor structurale. Noi dăm prea mult loc disputelor, în loc să ne concentrăm pe soluţii eficiente", a completat el.

Burduja a mai subliniat că, în condiţiile actuale de piaţă, este nevoie de o utilizare mult mai eficientă a resurselor de către companii.

"Există un climat arid în domeniul creditului. Costurile au crescut şi asistăm la o restrângere a pieţelor de desfacere, ceea ce înseamnă că este nevoie de o redimensionare a modului în care îmi atrag resursele de finanţare. Măsurile necesare trebuie să ţină cont de bunul simţ şi de un management riguros al companiilor", a mai spus reprezentantul Raiffeisen Bank.

El a dat exemplu unei companii care, cu toate că şi-a redus cu 10% personalul, a reuşit în ultima perioadă să-şi crească productivitatea cu 25%.

Burduja a mai afirmat că este important de înţeles că soluţiile pentru economia românească nu vor veni decât într-o măsură limitată din exterior.

"Mi se pare important să înţelegem că soluţiile nu vor veni decât într-o măsură destul de limitată din fondurile de la FMI sau UE. Aceşti bani nu soluţionează problema creşterii economice din sistemul românesc, ci atenuează efectele crizei sau constituie premise pentru soluţiile necesare. Pentru guvern, important este ca execuţia bugetară să se desfăşoare conform previziunilor", a spus el.