www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Lucian Croitoru: FMI nu impune restrictii legate de activitatea BNR in piata valutara

Autor: Bancherul.ro
2009-03-11 22:06
Necesarul de finanţare pentru 2009 este între 7,4 şi 16 miliarde euro, în funcţie de scenariile de rostogolire a datoriilor scadente, aparţinând mai ales mediului privat, estimează consilierul guvernatorului BNR Lucian Croitoru.

"Necesarul de finanţare al României este de 45 miliarde euro. Marea parte a acestei datorii aparţine mediului privat. Din datoria externă privată pe termen scurt, aproximativ 10 miliarde euro aparţin băncilor, iar pentru acestea noi estimăm o înnoire între 90 şi 100%, după discuţiile cu şefii de instituţii de credit din România. Restul reprezintă datorii ale companiilor", a explicat Croitoru.

El a afirmat că, în cazul în care 100% din liniile de finanţare ale băncilor şi 90% din cele ale companiilor se reînnoiesc, golul de finanţare total este la limita inferioară a intervalului, respectiv 7,4 miliarde euro. Altfel, dacă se rostogoleşte 90% din datoria băncilor şi 60% din cea a companiilor, gap-ul de finanţare este mai mare, respectiv de 16 miliarde euro pentru 2009.

Croitoru a mai spus că negocierile cu reprezentanţii FMI, reluate miercuri, se bazează în acest moment pe scenariile de finanţare ale autorităţilor române şi ale instituţiei internaţionale, astfel încât nu poate fi vorba deocamdată despre o anumită sumă solicitată de România.

Împrumutul total ar include şi fonduri pentru acoperirea golului de finanţare în 2010, acordul fiind încheiat pe 2 ani

"Acesta este necesarul de finanţare pentru 2009. Eventualul acord cu FMI ar fi încheiat, în mod normal, pe 2 ani. Poate fi şi pe 18 luni, dar nu mai mult de 24 de luni. În acest caz, suma la care s-ar putea ajunge în urma negocierilor între autorităţile române, FMI, Comisia Europeană şi celelalte instituţii financiare internaţionale ar putea cuprinde şi fonduri pentru 2010, în funcţie de golul de finanţare estimat pentru anul viitor", a explicat Croitoru.

Marţi dimineaţă, cotidianul Financial Times a relatat, citând un oficial apropiat negocierilor, că România ar putea primi un pachet de salvare de circa 20 de miliarde de euro din partea FMI în urma negocierilor dintre cele două părţi, care au fost reluate miercuri.

FMI ar putea conveni cu România asupra unui anumit nivel al rezervelor valutare la final de an, dar nu va restricţiona activitatea BNR

Din pachetul de finanţare externă, eventualele fonduri de la FMI ar fi folosite de România pentru protejarea rezervei valutare.

Un raport al institutului britanic de cercetare Capital Economics publicat marţi susţine că un acord cu FMI ar putea împiedica BNR să mai intervină în piaţa valutară, "caz în care leul ar urma să cadă cu 15%, iar cursul valutar să urce la peste 5 lei/euro".

"FMI nu impune restricţii legate de activitatea BNR în piaţa valutară. Cel mai probabil, vom conveni cu ei un nivel la care ar trebui să se plaseze rezervele valutare la sfârşitul anului", a explicat Croitoru.