www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Albert Roggemans, ING: Creditele vor creste in 2009 cu doar 5% mai mult decat in 2008

Autor: Bancherul.ro
2009-03-03 23:17
Creditarea nu va fi oprită, chiar dacă acordarea de împrumuturi este dificilă în vremuri incerte, a declarat, marţi, directorul pentru retail al ING Bank România, Albert Roggemans. El estimeaza ca in acest an volumul de credite va creste cu doar 5% mai mult decat anul trecut, din cauza crizei financiare si a cererii reduse din partea clientilor.

El a precizat că ING va avea în continuare o politică prudentă în privinţa managementului riscului.

"E dificil să dai credite în vremuri incerte. În prezent este mai dificil să prevezi cum va evolua situaţia clienţilor", a spus Roggemans, într-o conferinţă de presă, precizând că activitatea de creditare nu va fi oprită.

La rândul lui, directorul general al ING Bank România, Mişu Negriţoiu, a declarat că cererea de credite pe partea de retail din primele două luni ale acestui an a reprezentat doar 30% din solicitările adresate băncii în perioada similară din 2008.

El susţine că atât ING, cât şi, cel mai probabil, tot sistemul bancar, nu au o problemă de lichiditate în acest moment, ci de o evaluare a riscului şi o cerere de credite în scădere.

În ceea ce priveşte sectorul de corporate, Negriţoiu spune că se observă o consolidare, poate o uşoară scădere. Totuşi, activitatea pe ansamblu a băncii din punct de vedere al veniturilor s-a încadrat în valorile de anul trecut.

"Probabil lucrurile se vor lămuri în următoarele luni, în partea a doua a anului", a adăugat Negriţoiu.

Potrivit directorului de retail, este mai uşor să acorzi credite într-un context economic cert, întrucât banca ştie în ce situaţie se va afla clientul în doi-trei ani.

"Avem experienţă în creditare şi o vom utiliza pentru a da împrumuturi tuturor persoanelor şi companiilor care au nevoie şi pot să le dea înapoi în vremuri bune", a spus Rogemanns.

Pe de altă parte, Negriţoiu a arătat că banca va fi mai atentă la risc, întrucât este "o problemă de risc, nu de lichiditate".

El a explicat că evoluţia imprevizibilă a pieţei, respectiv volatilitatea acesteia, cauzează impredictibilitate în evoluţiile fluxurilor de numerar ale companiilor şi angajaţilor acestora.