www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Steven van Groningen: Daca micsorezi un pic rezervele, a doua zi suma a plecat din tara

Autor: Bancherul.ro
2009-02-17 16:16
“Daca micsorezi un pic rezervele, sa zicem cu un miliard de euro, a doua zi suma a plecat din tara... BNR trebuie sa ia masuri pentru ca lichiditatea sa ramana in tara”, a declarat presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen.

Declaratia acestuia este in contradictie cu cea a guvenatorului BNR, Mugur Isarescu, care a precizat ca dupa reducerea cu doua puncte a rezervelor, la finalul anului trecut, piata interbancara a fost inundata de lei iar BNR a fost nevoita sa-i sterilizeze.

Acesta propune pentru cresterea lichiditatii in piata trecerea rezervelor minime pe finantari, in functie de destinatia creditului.

“Acum rezervele sunt strict legate de depozite. Parerea mea este sa incepem sa ne gandim sa nu mai facem rezerve pentru finantari pe termen lung, pentru ca acum orice finantare in valuta pana in doi-trei ani are 40% rezerva si asta nu e bine pentru lichiditate. Ar trebui sa se aplice o rezerva mai mica pentru creditele ipotecare. Daca vrei sa dai credite in euro pentru consum, rezerva sa fie de 80%”, a spus bancherul, citat de Business Standard.

Potrivit acestuia, grupurile financiare care dispun de lichiditati se gandesc unde sa-si plaseze resursele. “Daca o plasez in Romania, 40% se duc la Banca Nationala, iar in alta parte folosesc aproape 100% din finantare. Daca esti undeva in Europa si folosesti 100 de euro ca sa injectezi lichiditate, in Romania 40 de euro sunt blocati”, puncteaza oficialul. Finantarile de la Raiffeisen-Austria pentru filiala locala se plaseaza sub 20%, in situatia in care Raiffeisen Bank Romania a vandut o serie de active, ceea ce a redus nevoia de finantare. Subsidiara locala nu intentioneaza sa ceara majorarea liniilor de finantare de la banca-mama si se uita in propriul portofoliu pentru a regulariza raportul credite/depozite, care acum este de 120% in bilanturile Raiffeisen Bank Romania.

“Situatia este diferita pe lei si pe valuta, pentru ca romanul economiseste in lei si vrea credit in valuta. Ne-am propus o echilibrare a raportului credite/depozite. Este o regularizare inevitabila, dar este un lucru sanatos”, spune Van Groningen. In ceea ce priveste expunerea pe piata imobiliara, sector acum blocat, dar pe val in anii anteriori si de care unele bănci au profitat sa se extinda pe piata, presedintele Raiffeisen afirma ca acest segment detine sub 15% din portofoliul de credite.