www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



BNR si bancile spun ca vor dispune si in acest an de suficiente fonduri destinate creditarii

Autor: Bancherul.ro
2009-02-03 14:07
BNR si bancile spun ca vor dispune si in acest an de suficiente fonduri destinate creditarii, la nivelul celor de anul trecut, insa ritmul de acordare a noilor imprumuturi va scadea semnificativ din cauza crizei financiare.

Băncile-mamă din strainatate îşi vor reînoi în totalitate liniile de credit acordate sucursalelor din România, a declarat astazi economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, opinie confirmata de reprezentanţi ai UniCredit Ţiriac Bank şi ai BRD.

"Nu se observă o retragere a banilor de la bănci şi avem angajamente că băncile-mamă cel puţin îşi vor menţine liniile de finanţare", a declarat Lazea, răspunzând la întrebările jurnaliştilor într-o conferinţă de presă organizată de FinMedia.

La rândul lor, Rozalia Pal, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank, şi Petre Bunescu, director general adjunct al BRD, au confirmat declaraţiile economistului-şef al Băncii Naţionale a României (BNR).

"Cel puţin vom lua linii de credit la nivelul de anul trecut, ba chiar usor mai mult", a spus Bunescu.

El a atras atenţia că la nivelul grupurilor-mamă există oameni care analizează cu foarte mare atenţie condiţiile macro-economice şi de risc.

"Liniile de credit vor rămâne sau chiar vor creşte, în condiţiile în care cifrele macroeconomice vor păstra o anumită creditibiltate", a afirmat Bunescu.

Acesta a precizat insa ca ritmul de acordare a creditelor va scadea semnificativ in acest an, din cauza cresterii riscurilor aferente clientilor.

Si economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, spune ca reducerea puternica a creditarii din ultimele luni nu este efectul normelor BNR si masurilor de autoreglementare impuse de banci, in fata cresterii puternice a riscurilor si a costurilor de finantare.

Dumitru a subliniat că, la sfârşitul lui 2008, resursele atrase de la băncile-mamă au crescut.

Datele BNR arată că soldul finanţărilor externe ale băncilor din România a crescut cu 1,25 miliarde euro în ultimul trimestru al anului trecut, până la 24,29 miliarde euro, resursele nou-atrase depăşindu-le pe cele returnate în acest interval, potrivit directorului Direcţiei de Supraveghere de la BNR, Nicolae Cinteză.

Lazea a mai apreciat că România are mai multe avantaje faţă de statele din regiune pentru a înregistra creştere economică în 2009, printre care dependenţa mai redusă de importurile energetice, de exporturi, precum şi ponderea mică a creditelor în PIB.

El a arătat că faptul că România nu are consiliu monetar înseamnă că şocurile din exterior sunt în mare măsură preluate de economia nominală, iar astfel cea reală este într-un fel protejată.