OTP Bank: Dobanzile mari pentru depozitele bancare se vor mentine maxim 3 luni |
Autor: Bancherul.ro 2009-01-27 14:49 |
|
Goana băncilor din România după atragerea de depozite, la care plătesc dobânzi foarte ridicate, "nu va mai dura mai mult de trei luni", a declarat, pentru NewsIn, directorul diviziei de trezorerie din cadrul OTP Bank România, Radu Petrea.
"Piaţa reglează cererea şi oferta, iar ultimele mesaje de la Ministerul Finanţelor sunt fără echivoc", subliniază Petrea.
Finanţele s-au împrumutat, în ultima vreme, la randamente în scădere. La cea mai recentă licitaţie, din 22 ianuarie, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a vândut certificate de trezorerie cu discont, cu maturitate la trei luni, pentru care a obţinut 1,708 miliarde lei (396 milioane euro), cu un randament mediu de 12,36% pe an, semnificativ sub nivelul de la licitaţia anterioară, de 13,46% pe an.
În plus, piaţa anticipează o primă scădere a dobânzii de politică monetară, de la nivelul actual, de 10,25%, în primul trimestru, cel târziu în prima jumătate a acestui an.
"Negociem cel mult 2,5 puncte procentuale peste dobânda afişată la depozitele în lei"
OTP Bank România negociază dobânzi la depozite cu maximum 2-2,5 puncte procentuale peste cele standard la lei şi cu cel mult un punct procentual în plus pentru sumele depuse în euro.
Banca oferă dobânzi standard de până la 14,25% pe an în cazul depozitelor la termen, constituite în lei, pe două, trei sau patru luni şi de până la 7,25% pe an în cazul depozitelor nou-constituite în euro, cu scadenţa la două luni.
"Nu suntem interesaţi să plătim dobânzi mari, deoarece avem excedent pe lei. Faţă de dobânzile afişate, oferim cel mult 2,5 puncte procentuale în plus la depozitele în lei, cu dobândă negociată şi cel mult un punct procentual la euro", susţine Petrea.
Cursul se poate întoarce la 4 lei/euro în 3-4 luni
Directorul diviziei de trezorerie de la OTP Bank România estimează că leul se va aprecia până la 4 unităţi/euro în următoarele 3-4 luni.
"Sunt sigur că vor veni politici guvernamentale, care să susţină moneda naţională. Cred că vom vedea 4,1 - 4 lei/euro în cel mult 3-4 luni. În plus, leul va rămâne la fel de atractiv, chiar în cazul unei scăderi a dobânzii de politică monetară, în condiţiile în care cred că şi diferenţialul de dobândă se va menţine", a mai spus Radu Petrea.
Referitor la portofoliul de împrumuturi al băncii, trezorierul OTP a explicat că, pentru a limita impactul deprecierii leului şi creşterii dobânzilor asupra calităţii acestuia, instituţia de credit va negocia individual cu clienţii, pentru a evita nerambursarea.
"În cazul companiilor, vom negocia cu fiecare în parte şi vom găsi măsurile potrivite pentru fiecare client. În cazul creditelor pentru populaţie, este ceva mai simplu, se poate vorbi despre câteva modificări standard, precum prelungirea termenului de rambursare", a mai spus Petrea.
Referitor la resursele băncii, el a completat că, în ultimii doi ani, stabilitatea finanţării externe a OTP Bank România s-a îmbunătăţit drastic.
"În 2007, toate liniile de finanţare pe care le avea banca erau pe maximum trei luni, iar în prezent avem 95 - 97% din resursele de la banca-mamă atrase pe 5-7 ani, bani nerambursabili", a afirmat Petrea.
|
|