www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Surpriza: Restantele la credite au scazut in luna decembrie

Autor: Bancherul.ro
2009-01-25 17:26
Intarzierile de peste 20 de zile la plata ratelor aferente creditelor contractate de populatie au scazut in luna decembrie fata de noiembrie, cu toate ca ultima luna a anului trecut a fost destul de afectata de criza financiara.

Directorul general al Biroului de Credit, Serban Epure, considera ca motivul pentru care au scazut restantele nu are legatura cu criza ci mai degraba cu scaderea puternica a volumului de credite. Cu alte cuvinte, a scazut mai degraba raportul dintre valoarea restantelor si cea a creditelor acordate de banci.

Serban Epure: "Efectele in plan national ale crizei mondiale incep sa-si "arate coltii". Chiar intr-un context financiar favorabil, restantele de regula cresc, influentate de cresterea creditarii. O dovada in acest sens este istoria de patru ani si jumatate a Biroului de Credit, de-a lungul careia, cu rare exceptii, restantele au crescut de la o luna la alta si de la an la an. O exceptie am inregistrat, aparent surprinzator, in luna decembrie 2008, cand valoarea restantelor curente a scazut fata de luna anterioara. Motivul principal este, desigur, evolutia negativa a activitatii de creditare, determinata, pe de o parte, de lipsa fondurilor la creditori si, de cealalta parte, de cererea de credit in scadere datorata lipsei de incredere a populatiei in siguranta financiara a zilei de maine. La aceste motive putem adauga si timing-ul, consider eu, nefericit, al normelor BNR privind creditarea populatiei."

Serban Epure spune, intr-un interviu acordat XPrimm, ca in 2009 clientii bancilor vor fi cu siguranta afectati de efectele crizei financiare, printre care si deprecierea monedei nationale.

Serban Epure: "In 2009 se vor manifesta o serie de factori care si-au facut deja simtita prezenta. Cred ca va atarna mai greu in balanta evolutiei restantelor populatiei in talerul pe care se vor afla, printre altele, cresterea cursului si a somajului si lipsa fondurilor pentru creditare, fata de talerul reprezentat de reducerea activitatii de creditare, solutiile anti-criza ale guvernului si BNR, precum si o administrare mai prudenta a riscului de creditare din partea bancilor, inclusiv cu sprijinul Biroului de Credit.

La nivel sistemic, consecinta va fi aceea a cresterii ponderii restantelor fata de volumul creditarii, indicator care s-a mentinut la un nivel scazut pana in prezent. Sper, totusi, ca balanta nu se va inclina prea tare pe talerul "pagubos".

Portretul robor al rau-platnicului roman

Serban Epure: "Portretul restantierului roman, evidentiat de statisticile noastre, este urmatorul : barbat din Bucuresti, in varsta de 30-34 de ani, avand un credit de consum in lei, la care inregistreaza restante curente de valoare relativ mica."

Restanţele romānilor la credite au ajuns la 2,795 miliarde lei (739,5 milioane euro) la finalul lui noiembrie, īn creştere cu 154,8% faţă de noiembrie 2007, ponderea datoriilor neplătite īn volumul total al īmprumuturilor acordate dublāndu-se īn aceeaşi perioadă, arată datele BNR.

Īn noiembrie 2007, restanţele la īmprumuturile populaţiei şi firmelor erau de 1,097 miliarde lei (313,7 milioane euro).

Totodată, ponderea restanţelor īn volumul total al creditelor acordate a ajuns la 1,42% la finalul celei de-a unsprezecea luni din 2008, faţă de 30 noiembrie 2007, cānd se situa la 0,77%.