www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Statul nu garanteaza depozitele cu dobanda negociata, care "agravează situatia financiara" a bancii

Autor: Bancherul.ro
2009-01-23 16:09
Statul nu garantează depozitele populaţiei sau ale firmelor care şi-au negociat, în cazul sumelor mari, rate de dobândă cu mult peste cele standard, dacă se dovedeşte că "au contribuit la agravarea situaţiei financiare" a băncii, în cazul unui faliment.

"Depozitele persoanelor fizice şi juridice, inclusiv entităţi fără personalitate juridică, care au obţinut, pe bază individuală, rate de dobândă şi concesii financiare care au contribuit la agravarea situaţiei financiare a institutiei de credit" nu sunt garantate de stat, în cazul falimentului unei bănci, potrivit legislaţiei în vigoare.

Pe lângă această categorie, există o serie de alte cazuri pentru care Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar nu garantează sumele depuse la bănci, printre care "depozitele administratorilor, conducătorilor, directorilor, cenzorilor, auditorilor financiari, acţionarilor semnificativi ai instituţiei de credit, familiilor persoanelor fizice de mai sus - soţii, precum şi rudele şi afinii de gradul întâi, terţelor persoane care acţionează în numele deponenţilor menţionaţi".

Neacoperite sunt şi "depozitele rezultate din tranzacţii pentru care au fost pronunţate hotărâri judecătoreşti definitive de condamnare pentru infracţiunea de spălare de bani".

"Nu putem şti, în cazul unui faliment, ce probleme avea banca înainte. Dacă o instituţie de credit intră în faliment, intervine un lichidator, care face evaluarea. În cazul în care se dovedeşte că au fost încălcate norme interne, sau în alte cazuri singulare, lichidatorul poate decide să nu garanteze depozitele", a declarat, pentru NewsIn, directorul Fondului de Garantare a Depozitelor, Niculae Vulpescu.

El a completat că textul de lege este, însă, interpretabil şi că există, în prezent, discuţii şi cu Asociaţia Română a Băncilor (ARB), pentru a detalia situaţiile în care statul nu garantează depozitele cu dobândă negociată, "mai ales în condiţiile în care, în piaţă, există bănci care oferă dobânzi fabuloase pentru resursele atrase".

"Depinde şi cât se pune în plus, un punct procentual peste dobânda standard nu e foarte mult, dar am discutat şi cu reprezentanţii ARB, care au ridicat problema reformulării acestei prevederi a legii, pentru a stopa politica unor bănci, de a oferi dobânzi fabuloase pentru a atrage sume mari în depozite la termen", a mai spus Vulpescu.

În octombrie anul trecut, Guvernul a hotărât garantarea depozitelor bancare în limita a 50.000 euro, faţă de un plafon de 20.000 euro stabilit anterior, măsură decisă, de altfel, la nivelul Uniunii Europene.

Unele state europene, precum Germania, Austria, Irlanda sau Slovacia, au decis garantarea integrală a depozitelor populaţiei, pentru a restabili încrederea în sistemul bancar, zdruncinată în ultima parte a anului trecut de criza financiară internaţională.

În piaţă, dobânzile maxime plătite de bănci pentru depozitele la termen au sărit de 15% pe an la lei şi de 7% la euro.