www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Dobanda fixa la credite a revenit in atentie. Este insa avantajoasa?

Autor: Vasile Coman
2008-02-28 16:22
Criza creditelor ipotecare din Statele Unite, la care s-a adăugat majorarea dobânzilor în lei si devalorizarea puternică a leului a semănat panică printre beneficiarii de credite. În urma decantării turbulentelor financiare si observând evolutia dobânzilor practicate de bănci, am ajuns la concluzia că banca este cea care câstigă întotdeauna iar noi suntem cei care pierdem. Să vedem ce s-a întâmplat, de fapt: criza creditelor ipotecare a fost cauzată de faptul că foarte multi americani au fost ademeniti de bănci cu dobânzi foarte mici, dobânzi fixe valabile doar în primii ani, fiind vorba de o dobândă promotională, cu mult sub media pietei, care nu reflecta realitatea financiară ci avea ca singur scop atragerea clientii. După primul sau al doilea an de rambursare, dobânda se majora cu două-trei puncte, ceea ce înseamna, în cazul unui credit ipotecar de valoare mare, o crestere de cel putin 30% a ratei lunare. Majorarea dobânzilor a aruncat în incapacitate de plată beneficiarii creditelor, fapt care a declansat criza.

Practica promovării dobânzilor fixe în primii ani a apărut acum si în România. Majoritatea băncilor oferă acest tip de dobândă, mai cu seamă în cazul creditelor ipotecare sau a celor cu valori mari. Pe de o parte, o dobândă fixă mică în primul an de creditare ne ajută să obtinem un credit mai mare, însă dacă dobânda creste cu două sau chiar trei puncte din anul doi, riscăm să intrăm si noi în incapacitate de plată. Pentru că mai nimeni nu se uită si la nivelul dobânzii variabile din al doilea an de rambursare a creditului, băncile profită pentru a câstiga cât mai mult.

Mai mult, un fenomen apărut în ultima perioadă este cel al introducerii unor dobânzi fixe pe toată perioada de rambursare a creditelor, de 10 chiar si 15 ani. Culmea este că aceste dobânzi se aplică mai ales în cazul creditelor în lei, care si asa sunt mult mai scumpe în comparatie cu cele în valută. Dar si mai ciudat este că dobânzile fixe pe toată perioada de creditare sunt mai mari decât cele variabile. Băncile profită astfel de socul umflării peste noapte a dobânzilor, amăgindu-si clientii cu iluzia dobânzilor fixe, ce le aduce siguranta unei rate ce nu se va schimba în următorii 10 sau 15 ani.

Numai că pretul acestei sigurante este extrem de dureros pentru beneficiarul creditului, ce va trebui să plătească rate uneori duble fată de...nesiguranta unei dobânzi variabile. Mai precis, dobânzi ce depăsesc 20% pe an, fată de o medie de 13% în cazul celor variabile. Dobânzi care, inevitabil, vor avea o tendintă de scădere pe termen mediu si lung, chiar dacă vor exista fluctuatii destul de mari în anumite perioade, cum este cazul acum.