„Am deschis un cont pentru studenti, am intrebat de comisioane sau alte plati aditionale, au zis ca nu exista, dar astazi ma trezesc cu o suma de bani pe minus, cica un comision de administratie. Sun frumos la call center, mi se explica ca nu am respectat niste criterii, ii spun ca nu mi-au fost prezentate criterii. Este legal?”, intreaba un cititor.
"Soția a lucrat la Polonia unde și-a făcut cont la banca Paribas. Cind a trebuit să se întoarcă acasă, ea a dorit să închidă contul și să lichideze cardul, dar ei i sa spus că cardul se întreține gratis de aceia poate pleca acasă fără de al lichida.
Acasă însă au început a veni lunar înștiințări de necesitate de a plăti comisioane, și timp de un an sa ridicat sima la 15 euro. Acuma nu știm ce e de făcut, oare chiar trebuie de dus la bancă și de rezolvat?", se plange alt cititor.
Cand vi se promite ca ceva este gratis, trebuie sa va amintiti de vorba care spune ca nimic nu e gratis.
Daca banca va spune ca aveti cardul gratis, ca nu trebuie sa platiti comisioane pentru el, s-ar putea sa fie o doar o jumatate de adevar. Pentru ca un card functioneaza pe baza unui cont, iar acesta s-ar putea sa aiba comisioane.
Sau s-ar putea sa aveti la pachet si alte servicii bancare, precum aplicatia de mobile banking sau alerte prin SMS, care la randul lor ar putea sa aibe un abomanent lunar.
Exista si situatia in care cardul si pachetul de servicii pot fi gratuite, dar cu una sau mai multe conditii: sa incasezi lunar in cont salariul sau o anumita suma de bani si sa faci plati cu cardul.
Sfat: cand va faceti un card, verificati toate costurile pachetului aferent respectivului card, cu cont, aplicatie, alerte si alte servicii aferente pachetului.
Informati-va si care sunt conditiile care trebuie indeplinite pentru ca un card sau pachet de cont curent sa fie gratuit, adica fara comision lunar de administrare.