www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Banca Romaneasca va mai finanta sectorul imobiliar doar "in mod exceptional"

Autor: Bancherul.ro
2008-12-21 17:57
Banca Românească va mai finanţa proiecte în sectorul imobiliar "doar în mod excepţional" şi se va concentra pe clienţii vechi ai NBG, după ce a scăzut procentul maxim al finanţării în valoarea totală a proiectelor de la 85% la 65-70%, mai spune directorul general al băncii.

"Nu am închis uşa complet acestui segment de credite, dar suntem extrem de selectivi. Până acum, nu am avut probleme cu finanţările deja acordate şi vom mai acorda, dacă respectivul proiect este unul foarte bun sau clientul este unul vechi al băncii", a spus Maragkoudakis.

El a menţionat că, în cazul creditelor ipotecare, băncii "i-ar fi destul de greu să prelungească scadenţa împrumuturilor", în cazul în care apar probleme privind rambursarea, în condiţiile în care Banca Românească acorda credite cu o scadenţă medie de 25 de ani.

Directorul Băncii Româneşti susţine că banca-mamă, NBG, "a reînnoit continuu şi nu a dat niciun semn că ar putea reduce liniile de finanţare" către subsidiara din România, atât în cazul celor pe termen scurt, cât şi a celor pe termen lung.

"De asemenea, în cadrul bugetului pe 2009 am cerut fonduri suplimentare şi cred că, cel mai probabil, NBG va accepta. Atâta timp cât ne majorăm capitalul cu 50 milioane euro, nu văd de ce ar putea reduce acele linii de finanţare", a adăugat Maragkoudakis.

Banca Românească şi-a majorat capitalul social cu 33%, de la 565,4 milioane lei la 750 milioane lei, prin emiterea de noi acţiuni, al căror drept de subscriere este până la 22 decembrie.

"Rata solvabilităţii băncii era de 12% înainte de această majorare de capital, deci va fi mult mai sus ulterior", a menţionat directorul general.

Banca Românească este deţinută în proporţie de 88,86% de către NBG, cel mai mare grup bancar elen, iar Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) are o participaţie de 10,18%.

National Bank of Greece mai controlează în România, în afară de Banca Românească, şi companiile ETEBA România, Societatea de Asigurare-Reasigurare Eleno-Română Garanta şi Eurial Leasing.