Bancile cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei pentru populatie sunt TBI Bank, Intesa, CEC Bank, Eximbank si Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro.
Toate cele cinci banci platesc pentru un depozit in lei la termen de un an dobanzi de peste 8%, cea mai mare fiind la TBI Bank, de 9,30%.
Dintre bancile mari, CEC Bank are cea mai buna oferta pentru economiile in lei pe un an: 8,20% pentru depozitele deschise online, prin aplicatia de mobile/internet banking si 8% pentru depozitele facute la ghiseu.
La acelasi termen, de 1 an, alte banci mari practica urmatoarele dobanzi: Unicredit - 8%, BRD si Raiffeisen - 7,5%, Banca Transilvania (BT) - 7,10%, BCR si ING - 7%.
Media dobanzilor la un depozit pe un an este 7,90%, in crestere de la 7,74%, cat era luna precedenta.
Cat castigam la un depozit de 10.000 de lei pe un an
Primele 5 banci cu cele mai ridicate dobanzi ofera si cele mai ridicate castiguri, in cazul unui depozit de 10.000 de lei pe 12 luni, cu retragerea banilor de la bancomatul propriu.
Suma neta retrasa dupa un an variaza intre 930 de lei (TBI Bank) si 780 de lei (Patria Bank). Cele mai mici castiguri le obtin clientii Raiffeisen (650 de lei).
S-a contabilizat dobanda pentru depozitele deschide online, la termen de 1 an, pentru o suma de 10.000 de lei retrasa la scadenta de la bancomatul aceleiasi banci la care este depozitul (ATM propriu).
Pentru calculul sumei nete incasate, s-au dedus comisioanele pentru administrarea unui cont curent si a aplicatiilor bancare pe o perioada de 1 an, precum si comisioanele pentru retragerea banilor de la bancomat si ghiseu.
ACTUALIZARE 10.03.2023
Din tabel a fost eliminat comisionul de retragere numerar la ghiseele Raiffeisen, intrucat banca nu mai are ghisee, economiile putand fi retrase doar la bancomate.
Facem precizarea ca au fost luate in calcul doar comisioanele standard pentru un cont, nu cele valabile in cadrul unor pachete sau promotii.