Mugur Isarescu, guvernatorul BNR (Banca Nationala a Romaniei), spune ca dobanzile din prezent sunt normale, nu sunt ridicate, cum se crede, avand in vedere atat rata inflatiei, dar si nivelul dobanzilor din trecut.
El a dat ca exemplu anul 1912, cand banca nationala a Romaniei din acea vreme avea o dobanda de politica monetara de 6%, in timp ce inflatia era sub 2%.
Guvernatorul a explicat motivele cresterii inflatiei, in cadrul briefingului de presa din 6 iulie, dupa decizia BNR de majorare a dobanzii de referinta cu un punct, la 4,75%:
„Este o inflatie pe plan mondial, dupa ce s-a iesit dintr-o perioada de represiune financiara care n-a mai fost de o asemenea tipologie din anii 30, cu dobanzi real negative o perioada de cativa ani buni. Fata de anii 30 s-a incercat iesirea din represiunea financiara - explicatiile sunt complicate chiar la nivelul marilor experti in domeniu - printr-o emisiune monetara mondiala, mai ales la bancile mari, de amploare, care va fi resorbita foarte greu. Dupa ce introduci atata emisiune monetara in piata, in lume, ca sa o iei inapoi va fi mult mai dificil.
A fost complicata de un razboi in Ucraina, de o criza energetica, de o suprapunere putin fericita, sa nu zic nefericita, a unui efort de decarbonizare, de trecere de la combustibil fosil la alte tipuri de energie si, daca as fi politolog, dar nu sunt, si n-am voie sa ma pronunt, de un santaj. S-a prins momentul de slabiciune pentru Europa, cel putin, iar Moscova a santajat."
Stagflatia e cel mai mare risc
Isarescu apreciaza ca cel mai mare risc in aceasta perioada este cel al stagflatiei (stagnare economica in acelasi timp cu inflatie mare).
„Deci am intrat intr-o perioada de inflatie pe care o dorim sa fie foarte scurta. Mai mult decat atat, am fost intrebat care consider ca este acum cel mai mare risc. Este cel al stagflatiei. Pentru ca stiu ce s-a intamplat in anii 70. Atunci a fost nevoie de aproape 10 ani pentru a se iesi din acea situatie in toata lumea. Si atunci s-a dat vina unii pe altii, pe politica monetara.
Un asemenea soc, o crestere de o asemenea amploare la un produs de baza, titeiul, dar si la gaze naturale si electricitate, dar si alte materii prime, este in acelasi timp si inflationist si recesionist. Politicile, cel putin cele keynesiste, spun asa: combati cu ceva mai multa inflatie si iesi din recesiune si combati cu ceva recesiune sa reduci inflatia. Cand le ai pe amandoua, e mai greu. Iti trebuie reforme structurale, care iau timp. Deci vom iesi greu si cu ceva rabdare. Iar noi avem un instrument in plus, care este si contraciclic si neinflationist (fondurile europene), haideti sa-l utilizam."
Ne ducem spre o dobanda normala
Intrebat care este mesajul pentru cei care au credite, confruntati cu dobanzi tot mai mari, guvernatorul BNR a raspuns:
„Mesajul meu este ca ne ducem spre o rata de dobanda normala. In 1912, Banca Albina, fiind in dificultate, a obtinut de la banca nationala un imprumut cu o dobanda de 6%. Atunci inflatia era mai mica de 2% si dobanda de politica monetara era 6%. Deci ne-am obisnuit cu dobanzi mici, dar acestea s-au terminat. Acesta este mesajul meu.”