Moody's a scazut perspectiva pentru imprumuturile colateralizate de pe pietele emergente, inclusiv Romania |
Autor: Bancherul.ro 2008-12-16 08:13 |
|
Agenţia de evaluare financiară Moody's a coborât de la 'stabilă' la 'negativă' perspectiva pentru împrumuturile colateralizate de pe pieţele emergente, printre care şi România, afirmând că economiile vor creşte sub potenţial şi că sunt în mod special vulnerabile în contextul crizei, scrie Reuters.
Analiştii agenţiei Moody's au făcut o listă a ţărilor unde este nevoie de "mare vigilenţă". România este pe listă, alături de Ungaria, Croaţia, Bulgaria, Coreea de Sud, Kazahstan, Turcia, Ucraina, Africa de Sud, Pakistan şi Ţările Baltice.
Analiştii Moody's au atras atenţia că au luat deja o serie de decizii cu privire la calificativele acestor ţări.
Economiile emergente se confruntă cu o înăsprire a condiţiilor de creditare în contextul crizei financiare mondiale, deşi analiştii de la Moody's au spus că se aşteaptă ca majoritatea acestor ţări să poată rezista, pentru că au rezerve adecvate, acces la finanţare din afara pieţei şi o integrare considerată suficientă în economia globală.
Costul asigurării creditării a crescut dramatic de la falimentul din septembrie al băncii americane de investiţii Lehman Brothers, iar datoriile ţărilor emergente au crescut masiv.
Un analist al Moody's declara la sfârşitul lunii noiembrie că România ar putea intra în recesiune anul viitor, în contextul în care creditarea şi consumul intern vor fi afectate de înrăutăţirea condiţiilor economice mondiale, iar noul guvern va fi constrâns să înăsprească politica fiscală.
Estimarea Moody's este prima care indică posibilitatea intrării României în recesiune în 2009, celelalte prognoze indicând un nivel al creşterii economice de cel puţin 4%.
"România va fi afectată de o schimbare mai drastică a condiţiilor externe. Zona euro şi unele state vecine intră în recesiune, iar lichiditarea este redusă pe pieţele internaţionale, ceea ce va afecta creşterea creditării", a declarat Kenneth Orchard, analist în cadrul Moody's, pentru Reuters.
|
|