www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Topul fraudelor comise de traderi bancari

Autor: Bancherul.ro
2008-12-14 17:47
Bernard Madoff, trader american şi fost şef al bursei Nasdaq, a generat o posibilă fraudă piramidală evaluată la 50 miliarde dolari, cifră record pentru astfel de infracţiuni, relatează AFP, care prezintă un sumar al cazurilor precedente, din punctul de vedere al importanţei prejudiciului financiar.

- Societe Generale

În ianuarie 2008, grupul bancar francez Societe Generale (SocGen) a fost victima unei iniţiative a traderului Jerome Kerviel, care a provocat o fraudă de 4,9 miliarde euro. Bănuit că a plasat pe pieţe până la 50 miliarde euro, Kerviel este investigat mai ales pentru "abuz de încredere". Închis timp de 37 de zile, Kerviel a recunoscut partea sa de responsabilitate, dar a afirmat că reprezentanţii bănci nu puteau să nu aibă cunoştinţă de activităţile sale.

- Sumitomo (1986-1996)

Yasuo Hamanaka, reponsabil cu activităţile de piaţă pentru cupru în cadrul casei japoneze de comerţ Sumitomo Corp, a provocat o pierdere de 2,6 miliarde dolari pentru angajatorul său, prin tranzacţii frauduloase făcute în decurs de zece ani. Imitând semnăturile a doi dintre şefii săi, în scrisori adresate unor traderi din străinătate, acesta a autorizat tranzacţii pe piaţa de cupru şi transferuri de fonduri.

- Barings

În februarie 1995, cea mai veche bancă de investiţii din Marea Britanie, Barings, a fost pusă sub administraţie judiciară, după fuga unui trader. La Singapore, traderul Nick Leeson mizase pe o recuperare a indicelui bursei din Tokyo, în contextul în care acesta scădea şi speculase în ceea ce priveşte preţul petrolului. Pierderile acumulate, de 850 de miliarde de lire sterline (1,2 miliarde dolari), erau păstrate într-un cont secret. Leeson a fost condamnat la şase ani şi jumătate de închisoare, însă, bolnav de cancer de colon, vindecat între timp, a fost eliberat în 1999.

- Allfirst

În februarie 2002, prima bancă irlandeză, Allied Irish Bank (AIB), a anunţat că un trader a ascuns pierderi de 691 milioane de dolari la operaţiuni de schimb. John Rusnak, care a lucrat timp de şapte ani la Allfirst, subsidiara americană de la Baltimore (Maryland) a AIB, a admis că s-a angajat într-o serie de operaţiuni de schimb fictive, cu scopul de a acoperi pierderi suferite la jumătatea anilor '90. În ianuarie 2003, Rusnak este condamnat la şapte ani şi jumătate de închisoare şi la despăgubiri pentru grupul bancar.

- Calyon

În septembrie 2007, o iniţiativ nefericită a unui trader american de la subsidiara new-yorkeză a băncii de finanţare şi de investiţii, filială a Credit Agricole, provoacă pierderi de 250 milioane de euro. Intervenind pe pieţele de credit pentru sume neobişnuit de mari şi asumându-şi riscuri excesive, traderul acţionase fără autorizaţie şi dincolo de limitele stabilite de bancă.