Câștigul salarial mediu brut din luna februarie 2021 a fost de 5.497 lei, mai mic cu 30 lei sau 0,9% față de luna precedentă, conform INS. Câştigul salarial mediu nominal net a scăzut la 3.365 lei, sumă echivalentă cu 688 euro. După ajustarea cu nivelul preţurilor (55,2% din nivelul mediu european), a rezultat o putere de cumpărare echivalentă de 1.247 de euro la preţurile medii din UE. Este o valoare similară cu cea din luna octombrie a anului trecut.
Salariul real de referinţă (puterea de cumpărare raportată la cea din octombrie 1990, ultima înaintea liberalizării preţurilor) a scăzut cu 2,8 puncte procentuale comparativ cu luna anterioară, până la 221,4%.
Pe fondul unei inflații anuale crescute la 3,16% în februarie 2021, avansul puterii de cumpărare a salariilor faţă de aceeaşi lună a anului anterior s-a redus semnificativ, la doar +1,9%.
Este cea mai mica valoare de după cele din aprilie și mai 2020, la impactul inițial al crizei economice indusă de pandemia Covid.
Discrepanța dintre avansul veniturilor salariale (la care s-a adăugat majorarea cu 14% în termeni nominali a pensiilor, respectiv +10,7% în termeni reali) și revenirea producției de mărfuri, rămasă încă sub nivelul din 2019, s-a tradus în majorarea deficitului comercial, care a urcat anul trecut la 18,4 miliarde euro sau 8,5% din PIB estimat pentru 2020.
Pe domenii de activitate, cea mai mare creştere de salarii faţă de aceeaşi lună a anului precedent s-a consemnat în industria extractivă (+8,4% nominal și +5,1% în termeni reali), cu observația că luna februarie a venit cu obișnuita scădere sezonieră a veniturilor în termeni nominali. Sănătatea a rămas pe locul doi, după ce salariile au scăzut cu aproape trei procente față de ianuarie. Podiumul a fost completat de tehnologia informației (+7,5% nominal și +4,2% ca putere de cumpărare).
Trei alte domenii de activitate s-au mai situat peste cota de 3% majorare a puterii de cumpărare, respectiv cercetare-dezvoltare (+3,3%), industria prelucrătoare (+3,2%) și energie electrică şi termică, gaze, apă (+3,1%).
Transportul și depozitarea au coborât la cota zero a evoluției salariului real iar nu mai puțin de cinci sectoare, inclusiv administrația publică (-2,1%) și învățământul (-3,6%), s-au aflat pe minus. Surpriză majoră, pentru prima dată de la declanșarea pandemiei, HoReCa a cedat „lanterna roșie”, sectorul codaș fiind cel de telecomunicații (-5%).