www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Dobanda la un depozit bancar pe un an a coborat sub 1% la Unicredit

Autor: Bancherul.ro
2021-02-19 18:06

Unicredit Bank devine prima banca la care dobanda unui depozit in lei pe termen de un an facut de persoanele fizice la ghiseele bancii a scazut sub 1% pe an, respectiv 0,9%.


Alaturi de Unicredit, alte opt banci au scazut dobanzile la depozite pe parcursul ultimei luni: Raiffeisen, ING, OTP, Garanti BBVA, Alpha Bank, First Bank, Libra Bank si Banca Romaneasca.


Tendinta de reducere a dobanzilor are loc dupa ce in urma cu o luna, in 18 ianuarie, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a diminuat dobanda de politica monetara cu un sfert de punct procentual, la 1,25%.


Media dobanzii la depozitele bancare pe termen de un an constituite la ghiseele celor 14 banci importante luate in calcul este in prezent 1,91%, in scadere de la 2,06% cat era in ianuarie 2021.


Dobanzile sunt putin mai mari pentru depozitele facute prin aplicatiile de internet/mobile banking ale bancilor: media dobanzilor practicate de cele 15 banci luate in calcul este 2%, in scadere de la 2,17% cat era luna trecuta.


Cea mai mari dobanzi sunt platite de CEC Bank (3%), OTP Bank (2,75%), Banca Romaneasca (2,75%), Garanti BBVA (2,55%) si Libra Bank (2%).


Cele mai mici dobanzi pentru depozitele la termen de un an facute la ghiseele bancilor se gasesc la Unicredit (0,9%), BRD (1,05%), BCR (1,05%), Raiffeisen (1,10%) si ING (1,2%).


La depozitele pe termen de o luna, dobanda o coborat pana aproape de 0, respectiv la 0,1% la BRD si ING, cele mai mari dobanzi fiind platite de Credit Europe Bank (1,25%) si OTP Bank (1%), la restul bancilor fiind sub 1%.


Comisioanele afecteaza serios castigul din dobanda


Comisioanele bancare pentru retragerea banilor dintr-un cont de depozit, la ghiseele bancilor, sau de pe card la bancomate, pot reduce semnificativ din castigul pentru dobanda, ba chiar pot sa-l anuleze, in cazul unor banci cu comisioane mai mari.


De exemplu, in cazul unui depozit in valoare de 10.000 de lei pe 12 luni, castigul din dobanda variaza intre 310 lei la CEC Bank si 35 de lei la Raiffeisen, dupa retragerea banilor de pe card, la ATM-ul propriu al bancii.


Daca se adauga si comisioanele pentru administrarea unui cont curent si aplicatiilor de internet/mobile banking, castigul scade intre 220 de lei la Libra Bank si 7 lei la ING.


In cazul a doua banci (Raiffeisen si BRD), comisioanele sunt mai mari decat castigul din dobanda, astfel ca se acumuleaza o pierdere de 73 de lei pe an pentru intretinerea contului de depozit.


Cat platim pentru retragerile de bani la ghisee


Pentru retragerea banilor dintr-un depozit la ghiseele bancilor, unele banci isi taxeaza clientii cu comisioane care ajung la 2% din suma retrasa, in cazul BCR si Raiffeisen.


Sapte banci (CEC Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Garanti Bank, Libra Bank, First Bank si Intesa) nu aplica niciun comision in data scadenta a depozitului.


Daca banii sunt retrasi la bancomatul propriu (al bancii care a emis cardul), comisionul este 0 la CEC Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT) si Intesa, in timp ce la alta banci este de regula 0,2%, dar ajunge la 1%, minim 10 lei la Raiffeisen Bank.


Pentru retragerea banilor de la bancomatele altor banci, o singura banca nu are comision: CEC Bank. Cele mai mari comisioane sunt la cardurile Unicredit si Raiffeisen (1,5% din suma retrasa).