Dobanzile la un credit de nevoi personale care poate fi folosit si pentru refinantarea altor imprumuturi mai scumpe variaza destul de mult, de la o banca la alta, cea mai mica fiind 8,21%, la Banca Transilvania, iar cea mai mare de 17,40%, la Idea Bank, deci inca o data mai mare.
Unele banci au credite de consum destinate special refinantarilor creditelor de la alte banci, cu dobanzi mai mici, in timp ce altele permit refinantarea cu imprumutul de nevoi personale standard.
Cele mai ieftine trei banci pentru un credit de nevoi personale sunt Banca Transilvania, Banca Romaneasca si Garanti Bank, la care Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul pentru costul total al unui imprumut, variaza intre 8,21% si 11,35%, iar cele mai scumpe trei banci sunt Idea Bank, Unicredit si Libra Bank, cu DAE intre 17,4% si 14,62%.
DAE medie a tuturor celor 20 de credite de nevoi personale pentru refinantarea altor imprumuturi de acelasi tip din ofera unui numar de 16 banci este 12,57%.
DAE medie a celor mai ieftine trei banci este 9,85%, iar DAE medie a celor mai scumpe trei banci este 16,22%, o diferenta de 6,37 de puncte, una destul de mare.
Cu cat scade rata dupa refinantare
Sa vedem cu cat scade rata lunara daca am refinanta cel mai scump credit, cu o dobanda de 17,40%, cu cel mai ieftin imprumut existent, cu dobanda de 8,21%.
Daca luam exemplul unui imprumut in valoare de 23.000 de lei (mai putin de 5.000 de euro) pe cinci ani (ca in tabelul de mai sus), rata lunara la cel mai scump credit este 551 de lei, iar la cel mai ieftin de 465 de lei, asadar mai putin cu 86 lei.
Pe parcursul celor cinci ani de rambursare a imprumutului, economiile obtinute in urma refinantarii se ridica la 5.160 de lei.