www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Bancile au accelerat creditarea in luna iulie

Autor: Bancherul.ro
2020-08-25 19:23

Creditele in lei acordate de banci populatiei si firmelor au sporit in iulie intr-un ritm mai alert decat in luna precedenta, arata statisticile publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).


Astfel, soldul de credite in lei pentru populatie (de nevoi personale si pentru locuinte) a crescut cu 1,6 miliarde lei in luna iulie (1,4%), dupa ce in iunie avansul a fost mai lent, de 1 miliard de lei (0,9%).


Valoarea totala a creditelor in lei acordate de banci populatiei a ajuns astfel la aproape 114 miliarde lei, un nou nivel record.


Creditele in euro, care se pot obtine doar de persoanele cu venituri in aceeasi moneda, au continuat sa scada, la 29,6 miliarde lei.


Soldul total de credite pentru populatie, in lei si valuta, a ajuns in iulie 2020 la 146,6 miliarde lei, in crestere cu peste un miliard de lei fata de luna precedenta, de asemenea un record istoric.


Creditele in lei obtine de firme de la banci au inregistrat o ascensiune de 1 miliard de lei (1,5%) in iulie fata de luna precedenta, cand au avut un ritm de crestere lunar usor mai scazut, de 0,9 miliarde lei (1,3%).


Creditele in euro pentru companii au stagnat in iulie la echivalentul a 46,7 miliarde lei.


Soldul total, in lei si valulta, al creditelor acordate de banci societatilor financiare a ajuns in iulie la 117,3 miliarde lei, in crestere cu un miliard fata de luna precedenta, insa se afla inca sub nivelul dinaintea izbucnirii pandemiei, in martie, cand avea valoarea de 118,3 miliarde lei.


Totalul creditului neguvernamental din bilanturile bancilor a avansat in iulie cu 0,8%, la 272,1 miliarde lei, un ritm dublu comparativ cu iunie, cand cresterea lunara a fost de doar 0,4%, a anuntat astazi BNR.


Si depozitele rezidentelor clienti neguvernamentali ai bancilor au crescut in iulie cu 0,4% fata de luna anterioara, la 383,6 miliarde lei, dupa ce in iunie s-a inregistrat o contractie lunara de 0,4%, din cauza diminuarii disponibilitatilor banesti ale firmelor, atat in lei, cat si in valuta.