Bancile cu cele mai mici dobanzi pentru un credit de nevoi personale in lei sunt, in ordine, Banca Transilvania, Banca Romaneasca si CEC Bank, conform clasamentului realizat de Bancherul.ro.
Topul a fost realizat pe baza dobanzilor standard, fara alte oferte precum incasarea salariului intr-un cont la banca, asigurari sau alte produse la pachet, precum carduri de credit.
Cele mai mari dobanzi pentru un credit sunt practicate de Unicredit, Idea Bank si OTP Bank.
Astfel, cea mai mica Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul care arata costul total al unui imprumut, cuprinzand atat dobanda standard, cat si comisioanele, este la creditul acordat de Banca Transilvania (BT): 9,47% pe an.
DAE a fost calculata pentru un credit in valoare de 23.000 de lei, pe o perioada de 5 ani. Trebuie precizat ca mai multe banci au dobanzi diferentiate si in functie de valoarea imprumutului: cu cat este mai mare, cu atat dobanda este mai mica.
Dobanda este variabila si se modifica la fiecare trei luni, in functie de Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor (IRCC), in prezent, 2,41%, la care se adauga o marja fixa a bancii, de 5,75%.
BT are si un credit cu dobanda fixa, de 10,4% si DAE de 11,32%, care se claseaza pe locul patru in topul celor mai mici dobanzi, dupa creditele tot cu dobanda fixa acordate de Banca Romaneasca (DAE de 10,02%) si CEC Bank (DAE de 10,84%).
Intre primele cinci banci cu cele mai mici dobanzi le mai gasim pe Garanti BBVA (DAE de 11,35%) si Libra Bank (DAE de 11,47%).
In privinta altor banci mari, BCR are o DAE de 13,23%, la creditul cu dobanda fixa, BRD - 13,13%, iar creditul standard de la ING Bank este mult mai scump: 13,5% DAE.
Bancile cu cele mai mari dobanzi la un credit de nevoi personale sunt Idea Bank (DAE de 17,21%), Unicredit (DAE de 17,11%) si OTP Bank (DAE de 16,52%)
DAE medie la cele 23 de credite luate in calcul este 13,12%, cea mai mica fiind de 9,47% la BT, iar cea mai mare de 17,21% la Idea Bank.