Potrivit datelor comunicate de INS, producția agricolă s-a diminuat în 2019 cu 3,8% în termeni reali față de anul precedent. Deși în termeni nominali valoarea realizată s-a apropiat de 90 de miliarde de lei, ajustarea cu nivelul prețurilor a condus la rezultatul negativ, tradus într-o influență de -0,1 puncte procentuale pe creșterea economică.
Ponderea sectorului vegetal s-a situat la 70% din total, pe fondul unui rezultat mai slab cu -5,6%, în timp ce zootehnia a consemnat o scădere, de -0,7% iar ponderea sa a fost de 28%. Sectorul serviciilor prestate în agricultură a înregistrat o creștere remarcabilă (+29,8%) şi a ajuns la o pondere de două procente.
Producţia vegetală a continuat să fie afectată de condiţiile meteo dar fluctuațiile înregistrate de la an la an au fost în curs de atenuare.
[1]
Producţia animală a depășit de puțin pragul de 25 miliarde lei, pe care s-a luptat să-l atingă pe parcursul acestui deceniu (valoarea maximă a fost atinsă în 2014). Reușita s-a datorat, însă, creșterii prețurilor pe fondul unei diminuări ușoare a producției fizice. În structura producției vegetale, cerealele și-au redus ponderea față de anul anterior de la 37,1% la 35,9%.
De semnalat rezultatele în scădere înregistrate la plantele uleioase (de la 11,5% la 10,2%) și la grupa „fructe şi struguri” (de la 10,9% la 9,5%). Cartofii, care au influenţat sistematic şi semnificativ indicele general de inflație, au mai recuperat ca pondere şi au urcat la 8,6% din total.
De reținut și tendința de diversificare în creștere a producției, concretizată în avansul culturilor vegetale cumulate sub titulatura „alte grupe” (leguminoase boabe, plante tehnice, produse secundare, flori), care au ajuns să cumuleze aproape zece procente din total.
[2]
În cazul producției animale, pe fondul păstrării aproape neschimbate a ponderilor pe aproape toate grupele mari, se remarcă avansul de un punct procentual la porcine, în revenire spre valoarea ceva mai ridicată din 2017, precum și reducerea semnificativă a ponderilor pe segmentul de bovine (ajuns la cel mai redus nivel din acest deceniu).
Una peste alta, contribuția agriculturii la valoarea adăugată brută din economie s-a redus anul trecut la doar 4,5%, al doilea cel mai slab rezultat după cel din anul 2016, iar ponderea în PIB a coborât înapoi spre pragul de patru procente.
Ceea ce a și condus la o agravare a deficitului comercial pe sectorul alimentar de la -1,86 miliarde euro în 2018 la -1,99 miliarde euro în 2019, cu perspectiva de a trece pragul de minus două miliarde de euro în acest an (deja am consemnat peste un miliard de euro sold negativ la cinci luni).