www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



E bine ca Eximbank a cumparat Banca Romaneasca, dar ar fi rau sa fuzioneze

Autor: Bancherul.ro
2020-01-28 19:19

E bine ca Eximbank, banca statului roman, a cumparat Banca Romaneasca, pentru ca altfel ar fi ajuns la statul maghiar, care detine OTP Bank.


Insa ar fi nu doar ciudat, ci si rau, pentru sistemul bancar in general, ca Banca Romaneasca sa fuzioneze cu Eximbank, adica sa fie integrata in aceasta, dupa cum a sugerat seful Eximbank, Traian Halalai.


In primul rand, pentru ca ar fi o uniune impotriva firii, intre o banca specializata pe creditarea firmelor, in special a celor exportatoare, mai cu seama a celor romanesti, si o banca orientata in principal catre creditarea persoanelor fizice si a micilor afaceri si alte servicii bancare adiacente.


Si ministrul Finantelor, Florin Citu, a declarat astazi, intr-o conferinta de presa, ca are indoieli cu privire la fuziunea celor doua banci, care ar fi complicata, din cauza obiectelor de activitate diferite. El a precizat ca inca nu a aprobat fuziunea, ci doar tranzactia de preluare a Bancii Romanesti de catre Eximbank.


Integrarea Bancii Romanesti in Eximbank va fi delicata si daca ne gandim ca fosta banca greceasca are multe credite in franci elvetieni, in conditiile in care nu a facut o oferta de conversie a acestora in lei, dupa modelul altor banci, precum Banca Transilvania pentru clientii Volksbank si Bancpost sau OTP Bank pentru propriii clienti.


In al doilea rand, in urma fuziunii mai dispare o banca din peisajul bancar romanesc, in care bancile continua sa se imputineze, in ciuda faptului ca intermedierea financiara din Romania este cea mai slaba din Europa, ceea ce inseamna ca ar trebui sa avem mai multe, nu mai putine banci.


Eximbank nu va putea desfasura servicii pentru persoane fizice la un nivel competitiv, ca o banca universala, din cauza statutului sau special, de banca specializata pe creditarea firmelor, inclusiv cu fonduri si garantii din partea statului.


De aceea, ar fi normal ca Eximbank sa ramana in continuare asa cum este, ba chiar sa se specializeze si sa se dezvolte si mai mult in domeniul finantarii firmelor, in special a celor mici si a celor nou infiintate, ceea ce pana acum nu prea a facut, nu a excelat deloc in aceasta privinta, in timp ce Banca Romaneasca sa-si continue activitatea de furnizare de servicii pentru persoanele fizice, pentru ca este nevoie de o crestere a gradului de intermediere financiara.


Avem nevoie de o banca puternica pentru dezvoltarea firmelor romanesti, asa cum ar putea fi Eximbank, dar si de o Banca Romaneasca, alaturi de CEC Bank, care sa ofere servicii bancare de calitate pentru persoanele fizice, in vederea cresterii gradului de intermediere financiara.