Banca Comerciala Romana (BCR) a redus comisionul pentru transferurile in euro tip SEPA, intre tarile din Uniunea Europeana de la minim 30 de euro la 15 lei, pentru operatiunile la ghisee, si de la minim 10 euro la doar 3 lei, in cazul tranzactiilor online, devenind astfel prima banca din Romania care se aliniaza normelor europene care impun ca platile si transferurile in euro sa aibe aceleasi costuri ca cele in moneda nationala.
Bancile romanesti inca nu au aderat la normele SEPA in euro, astfel ca transferurile si platile in euro au costuri care se ridica in prezent intre 0,1% si 0,25% din suma transferata online, minim 30 de euro, comparativ cu comisioane intre 0 si 4,5 lei pentru o plata in lei. (vezi foto)
Situatie care se va schimba, insa din 15 decembrie 2019, cand bancile romanesti, ca toate celelalte din Uniunea Europeana, vor fi obligate de normele europene, mai exact de Regulamentul EC nr. 924/2009 privind platile transfrontaliere in euro, modificat de Parlamentul European in 14 februarie 2018, sa implementeze si ele normele SEPA in privinta platilor in euro.
Ceea ce inseamna ca un transfer in euro va costa la fel ca un transfer in lei, adica doar cativa lei sau va fi chiar gratis.
Platile bancare in euro vor deveni mai avantajoase decat transferurile rapide prin Western Union sau prin aplicatii gen Revolut
Un transfer in euro dureaza acum cel mult doua zile, conform regulilor SEPA, fata de 3-4 zile in trecut, ceea ce poate reprezenta o alternativa avantajoasa la transferurile rapide, tinand cont de costurile mult mai mici, mai ales pentru platile care nu sunt urgente si mai pot astepta o zi.
Mai ales ca la nivelul zonei euro s-au implementat deja si platile instant in euro, care se vor putea face si in Romania, dupa ce Transfond a lansat recent platile instant in lei, posibile deocamdata doar la Banca Transilvania si CEC Bank.
In viitorul apropiat, asadar, transferurile in euro intre tarile din Uniunea Europeana se vor putea face instant, adica in cateva secunde, si cu comisioane foarte mici, ceea ce vor face inutile serviciile de transfer rapid precum Western Union sau noile aplicatii onlie specializate in plati si transferuri, percum Paypal, Transferwise, Revolut, Payoneer, Moneybookers, Paysend, Skrill, Transfergo, Monese, Azimo, care sunt destul de greu de utilizat, intrucat necesita mai multe transferuri printr-un cont bancar si implicit diverse comisioane.
Si retragerile de bani de la bancomatele din Europa vor avea aceleasi costuri ca in Romania
Si retragerile de numerar de la bancomatele din tarile europene vor trebui sa aiba aceleasi comisioane ca cele din Romania, iar BCR se conformase de mai mult timp acestei reguli, dupa ce a introdus un comision de 1%, minim 15 lei, pentru utilizarea cardurilor BCR la bancomatele altor banci din Romania sau din strainatate.
Pentru retragerile de bani de la bancomatele BCR, cu carduri BCR, comisionul este 0, la fel ca la alte trei banci: Banca Transilvania (BT), CEC Bank si Libra Bank.
In cazul retragerilor de bani de la bancomatele altei banci decat cea care a emis cardul, cel mai mic comision, 0%, este la CEC Bank si Alior Bank, restul bancilor avand comisioane intre 0,5% si 1% din suma retrasa, plus o suma fixa intre 2,5 si 5,5 lei.
Comunicatul BCR
Banca Comercială Română reduce, din septembrie, comisioanele pentru plățile interbancare în euro în Comunitatea Europeană (zona SEPA)
Banca Comercială Română (BCR) a redus, începând cu luna septembrie, comisioanele percepute pentru plățile interbancare în euro în Comunitatea Europeană, pe care le aliniază la nivelul celor aplicate plăților similare în lei. Noile comisioane percepute de BCR reprezintă, în acest moment, cele mai mici costuri percepute de o bancă din România pentru astfel de plăți.
Astfel, comisionul perceput de BCR pentru plățile interbancare în lei efectuate la ghișeul bancar (15 lei în cazul persoanelor fizice și maxim 13 lei pentru persoane juridice, în funcție de valoarea plății), precum și cel aplicat la tranzacțiile prin internet banking (3 lei pentru persoane fizice și cel mult 12 lei pentru persoane juridice) va fi valabil și pentru transferurile interbancare în euro efectuate către țări din Comunitatea Europeană (zona SEPA) realizate prin aceleași canale de plată.
Reducerea comisioanelor pentru plățile interbancare în euro are în vedere punerea în aplicare a Regulamentului UE care prevede alinierea, pâna la 15 decembrie 2019, a costurilor plăților transfrontaliere în euro la cele aferente plăților naționale corespondente.
Comisioanele aplicate de BCR vor fi valabile pentru toate plățile efectuate în România, cât și către băncile din Zona Unică de Plăţi în Euro (Single Euro Payments Area - SEPA). Din zona SEPA fac parte toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, la care se adaugă Elveţia, Norvegia, Islanda, Liechtenstein, Monaco și San Marino.
Comisioanele nu se modifică pentru tranzacțiile efectuate în țări care nu fac parte din zona SEPA, respectiv 0,20% din valoarea plăților efectuate la ghișeele băncii, și 0,10% din valoarea plăților efectuate prin internet banking pentru persoane fizice și 0,15% pentru persoane juridice; comisioanele aplicate în cazul acestor plăți au o valoare minimă de 25 de euro.