Creditul ipotecar al CEC Bank ramane cel mai ieftin, cu o Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul pentru costul total al unui imprumut, care include atat dobanda, cat si comisioanele, de 5,81%.
Locul secund in topul celor mai ieftine credite pentru locuinte revine Credit Europe Bank, cu o DAE de 6,04%, un salt spectaculos, de pe ultimele locuri in urma cu doua luni, in iulie, datorita reducerii marjei de dobanda de la 3,84% plus IRCC la 3,25% plus IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor).
Banca acorda insa credite ipotecare cu aceasta dobanda numai pentru locuintele aflate in orasele mari din tara, de aceea oferta Credit Europe Bank nu este relevanta pentru toti consumatorii.
Banca Romaneasca, in schimb, aflata pe locul trei in topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare, cu o DAE de 6,10%, acorda imprumuturi cu acest cost pentru locuinte din toate localitatile tarii.
Si Alpha Bank a scazut dobanda variabila la creditul ipotecar, prin diminuarea marjei fixe de la 3,75% la 3,45%.
De asemenea, Alpha Bank devine a patra banca, dupa BCR, BRD si Unicredit, care introduce in oferta creditele cu dobanda fixa in primii cinci ani de rambursare.
Astfel, dobanda fixa la Alpha Bank in primii cinci ani este 6,50%, mai mare decat la celelalte banci, dupa care se aplica o dobanda variabila de 6,23%, valoarea din prezent, in functie de IRCC.
De partea opusa, bancile cu cele mai mari dobanzi pentru creditele imobiliare sunt BRD, Garanti Bank si Unicredit.
BRD ramane singura banca la care gasim un credit ipotecar cu dobanda fixa pe toata perioada de creditare, de pana la 30 de ani, de 8,16%, cu doar un punct peste cea mai mica dobanda variabila, de 5,13%, la CEC Bank.
BRD are, insa, si a doua cea mai mare dobanda variabila, dupa Garanti Bank: 6,40% (IRCC plus 3,77%), iar DAE ajunge la 7,23%.
Alte banci mari, precum Banca Transilvania (BT), BCR si ING, se afla in partea de sus a clasamentului cu cele mai mici dobanzi.
In concluzie, majoritatea bancilor au mentinut dobanzile la creditele ipotecare, in timp ce doua (Alpha Bank si Credit Europe Bank) le-au diminuat, fata de valorile din luna iulie.
De altfel, si statisticile Bancii Nationale a Romaniei (BNR) ara ca DAE medie la creditele ipotecare a scazut de la 6,2% in decembrie 2018 la 5,57% in iunie 2019, pentru ca in iulie sa apara o noua crestere, la 5,71% pe an.