Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala (CNSM) a recomandat Băncii Naţionale a României să asigure aplicarea integrala a IFRS de către instituțiile financiare nebancare (IFN) înscrise în Registrul general, ca bază a contabilității și pentru întocmirea situațiilor financiare anuale individuale.
Comunicatul CNSM:
Ședința CNSM din 6 iunie 2019
Consiliul general al Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM) s-a întrunit în data de 6 iunie 2019, pentru a treia oară în acest an.
În cadrul ședinței au fost discutate aspecte care vizează politica macroprudențială, precum: (i) analiza periodică de recalibrare a amortizorului anticiclic de capital, (ii) proiectul Raportului anual al Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială pentru anul 2018, (iii) analiza pieței titlurilor de stat, (iv) oportunitatea aplicării prin reciprocitate a măsurilor macroprudențiale adoptate de Franța și Suedia, (v) evaluarea semnificației țărilor terțe pentru sectorul bancar românesc în ceea ce privește recunoașterea și stabilirea ratelor amortizoarelor anticiclice de capital și (vi) strategia privind implementarea Standardelor Internaționale de Raportare Financiară (IFRS) de către instituțiile financiare nebancare (IFN), entități aflate sub supravegherea BNR, ca bază a contabilității și pentru întocmirea situațiilor financiare individuale și metodologia pentru identificarea funcțiilor critice ale instituțiilor de credit.
Cu această ocazie, Consiliul general al CNSM a fost informat cu privire la (i) riscurile sistemice identificate la nivelul sistemului financiar național, (ii) evoluția solvabilității sectorului bancar din România și (iii) măsurile macroprudențiale prevăzute în Planul național de adoptare a monedei euro. Totodată, în cadrul ședinței a fost prezentat, într-o primă lectură, proiectul Regulamentului privind regimul de confidențialitate al informațiilor și documentelor și regimul de arhivare.
În urma dezbaterilor, au fost aprobate următoarele măsuri de politică macroprudențială:
- Recomandarea CNSM nr. R/1/2019 privind amortizorul anticiclic de capital în România – Având în vedere faptul că, în prezent, îndatorarea totală continuă să se mențină sub pragul de alertă, nefiind astfel necesară stabilirea unui nivel al ratei amortizorului anticiclic mai mare de 0 (zero) la sută, se recomandă ca Banca Naţională a României să mențină rata amortizorului anticiclic de capital la nivelul de 0 la sută; pe de altă parte, continuarea accentuării ciclice a dezechilibrelor bugetare și de cont curent ar putea reclama în viitor majorarea ratei amortizorului anticiclic de capital.
- Recomandarea CNSM nr. R/2/2019 privind Strategia de implementare a Standardelor Internaționale de Raportare Financiară (IFRS) de către instituțiile financiare nebancare ca bază a contabilității și pentru întocmirea situațiilor financiare individuale – Din analiza efectuată la nivelul grupului de lucru interinstituțional MFP-BNR cu privire la recomandarea FMI a rezultat că soluția de implementat este reprezentată de aplicarea integrală a IFRS, ca bază a contabilității și pentru întocmirea situațiilor financiare anuale individuale, de către instituțiile financiare nebancare (IFN) înscrise în Registrul general. Se recomandă Băncii Naţionale a României să asigure emiterea, cu respectarea prevederilor legale incidente, a cadrului de reglementare necesar aplicării integrale a IFRS de către instituțiile financiare nebancare (IFN) înscrise în Registrul general, ca bază a contabilității și pentru întocmirea situațiilor financiare anuale individuale.
- Decizia CNSM nr. D/1/2019 privind neaplicarea prin reciprocitate voluntară a măsurilor macroprudențiale adoptate de Franța și Suedia – Întrucât expunerile eligibile ale sectorului bancar românesc față de Franța și Suedia sunt nesemnificative, măsurile macroprudențiale adoptate de Franța și Suedia nu sunt recunoscute. Expunerile vizate vor continua să se monitorizeze periodic de către Banca Națională a României, urmând ca aceasta să propună măsurile care se impun dacă expunerile devin semnificative.
- Decizia CNSM nr. D/2/2019 referitoare la identificarea țărilor terțe semnificative pentru sectorul bancar românesc în ceea ce privește recunoașterea și stabilirea ratelor amortizoarelor anticiclice de capital – Întrucât datele disponibile la finalul anului 2018 nu indică existența vreunei țări terțe semnificative pentru sectorul bancar românesc în ceea ce privește recunoașterea și stabilirea ratelor amortizoarelor anticiclice de capital, Consiliul general al CNSM decide faptul că, pentru anul 2019, nu sunt identificate țări terțe semnificative pentru sectorul bancar din România.
Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială a fost înființat în baza Legii nr.12/2017 privind supravegherea macroprudențială a sistemului financiar național, asigurându-se astfel implementarea Recomandării Comitetului European pentru Risc Sistemic (CERS) nr. 3/2011 privind mandatul macroprudențial al autorităților naționale. Din cadrul CNSM fac parte reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai Guvernului. Misiunea CNSM este de a asigura coordonarea în domeniul supravegherii macroprudenţiale a sistemului financiar naţional, prin stabilirea politicii macroprudenţiale şi a instrumentelor adecvate pentru punerea în aplicare a acesteia.