Bancile au gasit o noua gaselnita de a-si face reclama inselatoare la credite, cu dobanzi cat mai mici, valabile doar in conditii speciale, nu in situatii standard: dobanda “de la x%”, evident cat mai mica, afisata cu litere foarte mari, fara sa termine fraza si sa adauge si pana la cat poate urca acea dobanda.
De exemplu, BRD isi face reclama la creditele de consum cu o dobanda “de la 7,29%”, care insa este valabila doar pentru imprumuturi cu valori mari, de peste 90.000 de lei (19.000 de euro), daca incasezi salariul intr-un cont BRD si daca-ti iei si un card de credit, nu doar imprumutul.
Daca nu indeplinesti conditiile respective, dobanda urca la 13,64%, asadar inca o data mai mare.
Asadar, corect ar fi fost ca reclama BRD sa sune astfel: va dam credite cu dobanda de la 7,29% la 13,64%.
BRD nu spune nici cat este DAE (Dobanda Anuala Efectiva), care exprima costul total al unui imprumut, adica si comisioanele ce trebuie platite, nu doar dobanda nominala, ceea ce este ilegal, intrucat bancile sunt obligate ca in orice forma de publicitate sa afiseze toate costurile unui imprumut, inclusiv DAE, cu caractere de aceeasi marime si in acelasi camp vizual.
Unicredit se lauda cu dobanzi variabile "de la 7,99%" si dobanzi fixe "de la 8,99%" la creditele de nevoi personale, fara sa mentioneze nivelul maxim la care pot ajunge acestea. Ca si la BRD, aceste dobanzi sunt valabile doar pentru creditele cu valori mari, de peste 50.000 de lei, si doar daca incaseazi salariul intr-un cont al bancii si cumperi suplimentar o asigurare de viata si un card de credit.
In caz contrar, dobanzile variabile pot ajunge la 14,99%, iar cele fixe la 15,99%, valori duble fata de cele din reclame.
Unicredit nu mentioneaza nici nivelurile DAE, ceea ce reprezinta o incalcare a legii.
Si OTP Bank isi face reclama la creditele de consum cu formula "de la", mai exact "dobanda fixa de la 8,69%", care este valabila doar pentru cei care-si incaseaza salariul intr-un cont al bancii. In caz contrar, dobanda creste cu doua puncte, la 10,69%
Banca maghiara nu mentioneaza nici DAE si nici macar nivelul maxim la care poate ajunge dobanda, precizand doar ca "valoarea dobânzii este stabilită în funcție de profilul clientului și istoricul de creditare."
BCR isi promoveaza creditul de nevoi personale tot cu o dobanda "de la 6,99", dar aceasta banca este putin mai corecta decat BRD, Unicredit sau OTP Bank, in sensul ca afiseaza, desi cu litere mici, ilizibile in reclamele video, si nivelul la care poate ajunge dobanda, adica 16,24%.
De asemenea, BCR mentioneaza si nivelul DAE (Dobanda Anuala Efectiva), care exprima costul total al unui imprumut, adica si comisioanele ce trebuie platite, nu doar dobanda nominala: de la 7,22% la 17,51%.
ING Bank, singura corecta
ING Bank a fost printre primele banci, in orice caz prima sesizata de noi, care a venit cu gaselnita dobanzilor "de la" X % la credite.
In urma criticilor Bancherul.ro, ING si-a schimbat modul de provomare, astfel ca in prezent afiseaza nu doar cea mai mica dobanda, ci si cea mai mare, cum este corect.
Din pacate, nicio alta banca nu a urmat, pana acum, dupa cum am vazut noi, exemplul de bune practici al ING, dar asteptam sa o faca.
Ultimul pas spre o transparenta deplina l-ar putea face ING facandu-si reclama cu DAE (Dobanda Anuala Efectiva), care exprima costul total al unui imprumut, adica si comisioanele ce trebuie platite, nu doar dobanda nominala.