www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Raiffeisen Bank a eliminat din oferta depozitele in euro

Autor: Bancherul.ro
2019-03-19 22:26

Dupa ce in urma cu patru ani a renuntat la depozitele in lei la termen de o luna, Raiffeisen Bank se distinge acum pe piata bancara cu o noua premiera: elimina din oferta toate depozitele la termen in euro, motivand ca nu mai are nevoie de resurse in moneda europeana, dat fiind ca nu mai acorda credite in valuta, iar dobanzile pentru euro sunt oricum foarte mici, aproape de 0.


Iata ce a raspuns Raiffeisen clientilor care au reclamat ca nu-si mai pot face depozite in euro:


“Contextul actual este caracterizat de scaderea dobanzilor, ratele de dobanda de pe piata interbancara situandu-se la minime istorice, inregistrand valori negative, in timp ce pe piata locala plasamentele in credite in valuta sunt in scadere.


Tinand cont de acest trend al pietei, am ajustat constant ratele de dobanda ale produselor de economisire in EUR dedicate persoanelor fizice, incercand in acelasi timp sa operam scaderea astfel incat sa fie cat mai putin abrupta pentru clienti.


Prin urmare posibilitatile de a remunera intr-un mod atractiv depozitele clientilor in aceasta moneda sunt extrem de limitate, astfel am decis eliminarea din oferta curenta a depozitelor in EUR.


Reprezentantii nostri din unitati iti stau la dispozitie in vederea prezentarii altor variante de plasare a surselor in euro cu posibilitate de randament pozitiv.”


Economiile in euro au crescut de doua ori mai mult decat cele in lei


Raiffeisen risca sa piarda clienti prin eliminarea din oferta a depozitelor in euro, daca ne uitam la statisticile pietei bancare, care arata ca anul trecut economiile in euro au crescut intr-un ritm de doua ori mai ridicat decat cele in lei.


Astfel, statisticile BNR arata ca economiile populatiei in euro (atat in conturi curente, cat si in depozite la termen) au crescut cu 17,7% exprimate in euro, la 78,3 miliarde lei, pe cand economiile in lei au avansat cu doar 7,9%, la 120,4 miliarde lei.


Economiile in euro au crescut mult mai mult decat cele in lei in ciuda unui curs de schimb valutar foarte stabil pe parcursul anului trecut: euro a inceput anul la o valoare de 4,6597 lei si l-a inchiat cu 4,6639 lei, asadar o depreciere de doar 0,0042 lei (0,09%).


Ceea ce inseamna ca economiile in euro sunt determinate mai degraba de veniturile obtinute de romani din strainate decat de frica de depreciere a leului fata de euro.


Totusi, romanii se pare ca se simt mai in siguranta sa-si tina banii in euro, in ciuda dobanzilor foarte mici pentru depozitele in moneda europeana.


Dobanda medie la depozitele noi in euro era in ianuarie de 0,25% pe an in cazul populatiei si 0,15% pentru firme, conform statisticilor BNR.


Dobanzile nu acopera comisioanele unui cont in euro


In cazul bancilor mari, dobanzile pentru economiile in lei ale populatiei sunt mai mici: pleaca de la 0% la Unicredit si ajung la 0,2% pe termen de 1 an, la Banca Transilvania.


Dobanzile la depozitele in euro sunt atat de mici incat castigul unui depozit de 1.000 de euro pe an este de abia 2 lei, in cazul celei mai mari dobanzi, la Banca Transilvania.


Acest castig foarte mic nu acopera nici macar comisionul pentru retragerea banilor de la bancomat, in cazul bancilor care au respectivul comision, astfel incat clientii acestor banci vor iesi in pierdere dupa un an cu 2 lei la ING Bank, 7 lei la Unicredit, 8,5 lei la BRD si 9,5 lei la Raiffeisen, daca presupunem ca sumele in euro sunt tinute la aceasta banca intr-un cont curent in euro.


Daca mai punem la socoteala si comisioanele pentru administrarea unui cont in euro si cele pentru utilizarea aplicatiilor online de acces la cont (internet si mobile banking), atunci pierderea pe un an ajunge la 175 de lei la Raiffeisen sau 116 lei la ING.