www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



E legal ca executorul sa aplice dobanzi, comisioane si penalitati?

Autor: Bancherul.ro
2019-02-19 11:16

"Buna ziua! In textul intiintarii de la BEJ scrie asa: ....suma compusa din X lei reprezentand credit restant, ce sa va actualiza potrivit criteriilor cuprinse in titlul executoriu pana la achitarea intergrala a debitului, prin calcularea dobanzii si a comisioanelor...etc".
Din 2 popriri (credit si card) una e achitata de cateva luni iar cei de la BEJ imi spun ca nu o pot inchide pt ca nu au de la banca dobanzile si comisioanele actualizate.
E legal asa ceva? Pot amana inca 1-2 ani si sa-mi calculeze dobanzi etc...?", intreaba un cititor la Reclamatiibanci.ro.


Raspuns


Stimata doamna,


Este ilegal ca executorul judecatoresc (BEJ), banca, IFN-ul sau firma de recuperare creante sa aplice dobanzi, comisioane sau penalitati la creditele executate silit prin poprirea salariilor, conturilor sau sechestrul si vanzarea bunurilor.


OUG Nr.52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, in vigoare din 30 septembrie 2016, prevede urmatoarele:


“Pe parcursul procedurii de executare silită se interzice perceperea dobânzilor şi a dobânzilor penalizatoare.”


Asadar, nici bancile, nici firmele de recuperare creante nici executorii judecatoresti nu pot adauga niciun fel de dobanda sau de penalitati unui credit executat silit.


Ceea ce inseamna ca dumneavoastra va trebui sa achitati doar suma care v-a fost comunicata in notificarea privind executarea silita, la care se adauga cheltuielile executorului, nimic mai mult, indiferent de cat timp a trecut de la data inceperii executarii.


Motiv pentru care va sfatuiesc sa adresati executorului si bancii sau firmei de recuperare, reclamatii cu privire la aplicarea dobanzilor, cu incalcarea legii.


Daca raspunsurile la reclamatii nu va multumesc, adresati-va Oficiului pentru Protectia Consumatorilor (OPC) din judetul in care locuiti sau Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), institutia abilitata de lege sa va apere drepturile, inclusiv prin actiuni in instanta impotriva executorilor, bancilor sau firmelor de recuperare.


Vezi aici raspunsul integral


Ai probleme cu bancile sau IFN-urile? Scrie-ne aici  si te ajutam.