www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Daca ING ma executa silit, imi poate executa si casa sau doar poprire pe salariu?

Autor: Bancherul.ro
2018-10-19 15:27

"Am o datorie la ING de 12000 de lei urmeaza sa ma execute silit imi poate executa casa? sau doar poprpire pe salariu?", intreaba un cititor la Reclamatiibanci.ro.


Raspuns:


Stimate domn,


Vrea sa va explic doua lucruri, in cazul dumneavoastra:


1. Executarea silita se poate face nu doar prin poprirea salariului, ci si prin vanzarea bunurilor pe care le detineti. Deci raspunsul simplu la intrebarea dumneavoastra este: da, teoretic si legal exista posibilitatea sa va execute casa, daca nu va achitati datoria.


2. Lucrurile si legile nu sunt insa pe atat de simple: exista conditionalitati ale legii si solutii pentru a evita situatia neplacuta de a va pierde locuinta.


Primul sfat al meu este sa luati legatura cu banca si sa gasiti impreuna cu ea o solutie de achitare a datoriei, astfel incat sa nu se ajunga la vanzarea locuintei. Banca este cea care poate sa-i spuna executorului judecatoresc sa nu va scoata la vanzare imobilul sau chiar sa suspende poprirea pe salariu, daca ajungeti la un acord amiabil cu banca, in vederea achitarii datoriei.


De asemenea, puteti sa ajungei la o intelegere cu executorul in privinta achitarii datoriei, astfel incat sa nu se atinga de casa.


In privinta prevederilor legale cu privire la executarea silita, acestea sunt urmatoarele:


Executarea silita se poate face atat prin poprirea salariului, cat si prin vanzarea bunurilor, inclusiv a celor imobiliare. Depinde de sumele datorate.


Iata ce spune Codul de Procedura Civila, la articolul 629 – Veniturile si bunurile supuse executarii:


Veniturile si bunurile debitorului pot fi supuse executarii silite daca, potrivit legii, sunt urmaribile si numai in masura necesara pentru realizarea drepturilor creditorilor.


Asadar, se poate pune sechestru pe locuinta, masina sau alte bunuri personale, daca datoria se poate recupera doar prin vanzarea acestora, nefiind suficienta poprirea salariului.


Pe de alta parte, trebuie sa stiti ca legea va mai confera si dreptul de a va intelege cu creditorul (banca, IFN-ul sau cui datorati bani) cu privire la modalitatea de executare silita, astfel incat sa vi se puna doar poprire pe salariu sau doar prin vanzarea bunurilor.


Iata ce mai spune Codul de Procedura Civila, la Articolul 630 – Intelegeri privind efectuarea executarii:


In tot cursul executarii silite, sub supravegherea executorului judecatoresc, creditorul si debitorul pot conveni ca aceasta sa se efectueze, in total sau in parte, numai asupra veniturilor banesti sau altor bunuri ale debitorului, ca vanzarea bunurilor supuse urmaririi sa se faca prin buna invoiala sau ca plata obligatiei sa se faca in alt mod admis de lege.


In concluzie, sfatul meu este sa luati legatura atat cu executorul judecatoresc, cat si cu banca, carora sa le expuneti aceste prevederi legale si drepturile pe care le aveti, in vederea ajungerii la o solutie de rezolvare a problemei, adica de plata a datoriei, fara sa va scoata la vanzare si casa sau alte bunuri pe care le detineti.


 
Probleme cu banca? Scrie-ne aici si te ajutam!