ING Bank a castigat 27.500 de utilizatori ai aplicatiei de internet/mobile banking Home Bank in trimestrul doi din acest an, in ciuda problemelor frecvente de functionare a acesteia, dupa incidentul major din septembrie 2016.
Astfel, in trimestrul doi din acest an, ING Bank a avut 740.500 de utilizatori activi de Home Bank, fata de cei 713.000 cati erau in primul trimestru din acest an, conform datelor prezentate de banca.
Este al cincilea trimestru consecutiv de crestere a numarului de utilizatori activi ai aplicatiei Home Bank.
ING Bank a avut probleme destul de frecvente de functionare a aplicatiei Home´Bank, aparute dupa incidentul major din septembrie 2016, cand intreg sistemul informatic al bancii nu a functionat timp de aproape o zi din cauza afectarii serverelor din centrul de date in urma simularii unui exercitiu de stingere a incendiilor. (vezi aici detalii)
Ultima problema de functionare a Home Bank a fost in 9 iulie, cand aplicatia nu a functionat pe parcursul intregii zile, dupa ce banca a incercat lansarea platilor cu telefonul mobil. (vezi aici detalii)
ANPC nu a gasit probleme la ING
Am intrebat Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) daca a analizat cazul nefunctionarii serviciului de internet banking al ING Bank din 9 iulie.
ANPC spune insa ca nu a gasit probleme in acest caz. Iata raspunsul ANPC:
In data de 9 iulie, au existat dificultati in utilizarea sistemului de internet banking, ING Home’Bank, resimtite de o parte dintre consumatori. In intervalele 8:50 a.m. – 13:00 p.m. si 15:10 – 17:30 p.m., performanta sistemului a fost scazuta.
Dupa identificarea cauzei si stabilirea implementarii unei solutii, in intervalul 13 :00 – 15:00, ING Bank a desfasurat lucrari de mentenanta in vederea remedierii problemelor identificate la serviciul Home’Bank si pentru a elimina orice potential risc de afectare a altor servicii.
Consumatorii au fost informati de aceasta perioada de indisponibilitate pe urmatoarele canale de comunicare: telefonic prin Call center, website-ul ing.ro, canalul Facebook. Totodata, consumatorii au fost rugati sa urmareasca starea serviciilor in pagina special dedicata, disponibila 24/7 in website-ul ing.ro: https://ing.ro/stare-servicii.
Precizam faptul ca, in tot acest timp, consumatorii au putut utiliza cardurile la POS, in reteaua de ATM-uri si au putut efectua operatiuni in reteaua casieriilor ING. Operatiunile urgente ale consumatorilor au fost preluate si procesate in cel mai scurt timp de catre echipa de suport din call-center.
Din actiunile de suport ale operatorului economic, enumeram:
- Furnizarea de informatii despre situatia financiara: solduri, tranzactii, IBAN;
- Procesarea solicitarilor de blocare carduri, precum si modificarea limitelor cardurilor;
- Transmiterea extraselor de cont catre consumatori;
- Primirea instructiunilor de plata si procesarea acestora in regim de urgenta: Plata Ron intre consumatorii ING, Plati intre conturile aceluiasi consumator sau FX-uri (schimburi valutare), Plata valuta externa, Plata RON externa;
- Primirea instructiunilor de transfer si procesarea acestora in regim de urgenta: Plati urgente de facturi; Transferuri intre conturi proprii sau FX (schimb valutar) pentru a asigura disponibil pe contul de card pentru plata la benzinarii; Transferuri intre consumatori pentru a asigura disponibilul pe contul de card pentru plata de bunuri la comercianti.
De asemenea, operatiunile instructate de catre consumatori prin intermediul canalului digital pe parcursul zilei, au fost procesate conform termenelor stabilite.
Totodata, mentionam faptul ca operatorul economic ne-a comunicat ca a informat atat Banca Nationala a Romaniei, cat si Transfond, in calitatea lor de administratori ai sistemului de plati Regis si Sent, asupra situatiei prezentate.
CORECTURA
Articolul a fost corectat luni, 27 august, dupa primirea unor clarificari de la ING, astfel:
In titlu: “Cati clienti are ING...”, in loc de “Cati clienti a pierdut ING...”
In primul paragraf: “ING Bank a castigat 27.500 de utilizatori ai aplicatiei de internet/mobile banking Home Bank in trimestrul doi din acest an, in ciuda problemelor frecvente de functionare a acesteia, dupa incidentul major din septembrie 2016”, in loc de “ING Bank a pierdut 67.000 de utilizatori ai aplicatiei...”
In paragraful al doilea: “Astfel, in trimestrul doi din acest an, ING Bank a avut 740.500 de utilizatori activi de Home Bank, fata de cei 713.000 cati erau in primul trimestru din acest an, conform datelor prezentate de banca”, in loc de “Astfel, in trimestrul doi in acest an, ING Bank a avut 646.000 de utilizatori...”
Cifra de 646.000 de utilizatori ai aplicatiei Home Bank a fost comunicata de banca, intr-un comunicat de presa, ca fiind valabila pentru luna iunie, insa ING a precizat ca in toate cele trei luni din trimestru numarul utilizatorilor a fost mai mare, respectiv 740.500, dat fiind ca nu toti utilizatorii acceseaza aplicatia cel putin o data pe luna, unii doar o data la doua sau la trei luni. In martie erau 623.000 de utilizatori activi ai Home Bank.
In paragraful al treilea: “Este al cincilea trimestru consecutiv de crestere a numarului de utilizatori activi ai aplicatiei Home Bank”, in loc de “Este prima scadere a numarului de utilizatori activi ai aplicatiei Home Bank, dupa cinci trimestre consecutive de crestere.”
Fotografia articolului cu numarul clientilor activi Home Bank a fost modificata cu noile date.
Ne cerem scuze pentru informatiile eronate aparute initial.