www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Mesaje optimiste de la guvernatorul BNR: inflatia scade, dobanzile nu mai cresc, creditarea creste in continare, cursul valutar ramane stabil

Autor: Bancherul.ro
2018-08-06 22:27

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a transmis astazi mai multe semnale oprimiste, dupa ce banca centrala a decis sa lase dobanda de referinta la 2,5%, desi majoritatea analistilor au asteptat o majorare a acesteia cu un sfert de punct.


Isarescu se asteapta ca toti indicatorii principali urmariti de BNR sa evolueze foarte bine in urmatoarea perioada.


Astfel, inflatia ar urma sa scada spre 3,5% la finalul anului, asadar nici dobanda de referinta si implicit nici ROBOR-ul nu vor mai creste.


Mugur Isarescu: “Nu pot sa spun ca razboiul cu inflatia a fost castigat, dar cu siguranta o batalie a fost castigata, dat fiind ca inflatia merge clar in jos. Asa incat sunt sanse ca dobanda sa nu ma creasca prea mult, nu pot sa spun ca nu mai cresc dobanzile deloc. Nu suntem in situatia sa spunem ca nu vom mai majora rata dobanzii. Asta pentru ca nu stim ce se va intampla in Europa. Nu stim ce inseamna cuvantul “normalizarea” (politicii monetare). Acolo inflatia e unu si ceva, aproape 2%, iar dobanzile sunt 0. Deci sunt dobanzi real negative de -1,5 procente. Daca la noi inflatia scade la 3,5% iar dobanda ramane la 2,5%, vom avea si noi dobanda real negativa. Dar nu stim cum vor evalua dobanzile. S-ar putea ca prin controlul lichiditatii sa avem dobanzi in piata de 3,5%, la o inflatie tot de 3,5%. Este si aceasta o imponderabila. Va mai dau un exemplu: Polonia si Ungaria nu au majorat dobanzile, desi au inflatie de doi si ceva la suta. Daca noi ne-am uita doar la noi si am face dobanda real pozitiva, am putea avea intrari de capitaluri si sa creasca cursul. Desi asta poate parea bine, cand ai un deficit de cont curent, nu e deloc bine. Cand ai exporturi care in continuare cresc mai incet decat importurile, astfel ca ai un deficit comercial de 10 miliarde, asta e o problema. Ce facem? Rezolvam inflatia creand o alta problema? Nu trebuie sa fim atenti la acest lucru? Si atunci o apreciere a cursului, care ne-ar ajuta, pentru ca cea mai rapida transmisie in preturi e cea a cursului de schimb: se apreciaza leul, scad si preturile. Dar nu ne crede nimeni, si nu credem nici noi ca e ceva sustenabil sa dam inflatia in jos numai cu ajutorul cursului de schimb. Trebuie sa fim atenti sa nu cream alte probleme. Asadar, desi decizia de politica monetara pare simpla, cantarim fiecare aspect, luam in considerare atat elemente interne, cat si externe.”


Dobanzile inca mici, in ciuda cresterii din ultima perioada, vor favoriza in continuare creditarea, chiar daca BNR a decis recent sa nu mai lase exces de lichiditate in piata interbancara.


In schimb, Isarescu spune ca BNR va oferi bancilor suficienta lichiditate pentru a putea creste in continuare creditarea mai mult decat avansul PIB.


Chiar astazi, BNR a imprumutat bancile cu 10,5 miliarde lei in cadrul unei operatiuni repo, cea mai mare suma din 2013 pana acum, consecinta fiind scaderea semnificativa dobanzilor: ROBOR pe termen scurt (O/N) de la 3,58% la 2,80%, in timp ce pe termen lung (3 luni) de la 3,47% la 3,40%.


Isarescu spune ca este posibil ca de acum inainte BNR sa redevina creditor al sistemului bancar, iar banca centrala le va furniza bancilor suficiente lichiditati pentru a creste creditarea in continuare.


Guvernatorul BNR considera ca ritmul creditarii este foarte bun, a depasit cresterea PIB, ceea ce inseamna ca si tendinta de dezintermediere financiara se va intrerupe.


In sfarsit, intrebat cum se explica aprecierea cursului din ultima perioada, Isarescu a spus ca nu este niciun mister: “e o dovada ca piata functioneaza”. El a exemplificat prin schimburile de valuta efectuate de bancile care aveau nevoie de lichiditati in moneda nationala.