www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



BNR reduce drenajul de lichiditati, dobanzile scad

Autor: Bancherul.ro
2018-04-30 19:11

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a injumatatit astazi volumul drenajului de lichiditati din piata bancara, prin operatiunea de atragere de depozite, astfel incat dobanzile pietei interbancare (ROBOR) pe termen scurt (overnight) au scazut, iar ROBOR la 3 luni, indicele pentru dobanzile la credite, a ramas neschimbat, dupa ce a ajuns la un nivel adecvat, putin peste nivelul ratei de referinta, de 2,25%, inca de saptamana trecuta. 


Astfel, BNR a innoit astazi operatiunea saptamanala de atragere de depozite, pentru a treia oara la rand de cand a decis sa o reia dupa 11 ani de pauza, pentru a urca dobanzile la nivelul dobanzii de referinta, insa suma oferita si adjudecata integral de banci a fost de doar 7,866 miliarde lei, fata de cele 18 miliarde de saptamana trecuta.


Bancile au ramas astfel cu mai multi bani in conturi si implicit au avut nevoie de mai putine imprumuturi interbancare, consecinta fiind o reducera a ROBOR overnight de la 2,65% la 2,50%. ROBOR la 3 luni a ramas nemiscat la 2,45%, iar ROBOR la 6 luni a scazut putin, de la 2,58% la 2,57%.


De ce a decis BNR sa majoreze ROBOR-ul


BNR a decis sa treaca la operatiunea de atragere de depozite, prin care dreneaza excesul de lichiditate din piata bancara, dupa ce a constatat ca surplusul de bani din conturile bancilor le determina pe acestea sa mentina dobanzile din piata monetara, precum si pe cele pentru depozitele clientilor, la niveluri mai mici decat ar fi normal, in conditiile in care BNR a majorat de doua ori dobanda de referinta la inceputul anului, de la 1,75% la 2,25%.


In minuta sedintei de politica monetara din 4 aprilie, cand BNR nu a majorat dobanda, in ciuda asteptarilor analistilor, se subliniaza ca excesul substantial de lichitate a impiedicat bancile sa majoreze dobanzile:


“S-a remarcat și ecartul ușor mărit dintre rata dobânzii la creditele noi și cea aferentă depozitelor noi la termen, reflectând parțial o transferare mai lentă asupra celor din urmă a majorării ratei dobânzii de politică monetară, probabil și pe fondul excedentului substanțial de lichiditate de pe piața monetară, care, este însă în mare parte tranzitoriu. S-a considerat că transmisia efectelor asupra pieței a măsurilor de politică monetară adoptate în lunile anterioare nu s-a epuizat încă.” (vezi aici detalii)