BNR anunta ca se opune intentiei OTP Bank de a prelua Banca Romaneasca, dar nu-si motiveaza decizia, ceea ce poate da nastere unor speculatii si suspiciuni cu privire la corectitudinea acesteia, tinand cont de faptul ca banca maghiara este una dintre cele mai mari si mai solide din Europa.
Comunicatul BNR:
"Banca Națională a României informează că în temeiul Ordonanței de urgență a Guvernului nr 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului, aprobată cu modificări și completări prin Legea 227/2007, al Regulamentului BNR nr 6/2008 privind începerea activității și modificările în situația instituțiilor de credit, persoane juridice române și a sucursalelor din România ale instituțiilor de credit din state terțe, precum și al Regulamentului BNR nr 11/2007 privind autorizarea instituțiilor de credit, persoane juridice române, și a sucursalelor din România ale instituțiilor de credit din state terțe, se opune intenției OTP Bank România SA de a achiziționa o participaţie calificată directă (în proporție de 99,28%), respectiv intenției OTP Bank Nyrt. de a achiziționa o participație calificată indirectă (în proporție de 99,28%), din capitalul social și drepturile de vot ale Băncii Românești SA Membră a Grupului National Bank of Greece.
Reiterăm faptul că, potrivit dispoziţiilor art.52 din Legea nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României, informațiile obținute în cursul exercitării atribuțiilor băncii centrale în domeniul autorizării, reglementării și supravegherii prudențiale a instituțiilor de credit sunt considerate secret profesional și implică respectarea obligației corelative de păstrare a confidențialității, putând fi dezvăluite numai în condițiile expres prevăzute de lege."
Care ar putea fi problemele
Este posibil ca principala problema care ar fi putut determina BNR sa nu aprobe tranzactia sa fie creditele in franci elvetieni (CHF) acordate de Banca Romaneasca multor romani.
Banca Romaneasca are credite in franci in valoare de 1 miliard de lei, obtinute de aproximativ 7.000 de clienti, un sfert din totalul creditelor in CHF pe care le mai au in prezent bancile romanesti, in valoare de 4,1 miliarde lei.
OTP Bank a avut, la randul sau, multe credite in franci, iar oferta de conversie a acestora in lei derulata in 2016, a avut o rata de succes de doar 70%. (vezi aici detalii)