Asociaţia Societăţilor Financiare din România (ALB) atrage atenţia asupra efectelor negative pe care le poate avea adoptarea proiectului de Lege pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 13/2011, referitor la plafonarea dobânzilor atât la creditele ipotecare, cât şi la cele de consum, se arata intr-un comunicat de presa, in care se mai mentioneaza urmatoarele:
Deşi pare o măsură care ar trebui să aibă drept efect reglementarea pieţei de creditare în avantajul consumatorilor români, implementarea unui plafon pentru Dobânda Anuală Efectivă (DAE), fără a ţine cont de specificul fiecărui segment de creditare, ar putea avea consecinţe negative atât asupra consumatorilor, cât şi a întregii economii, fie că vorbim despre piaţa imobiliară, retail sau piaţa auto.
Plafonarea, in mod arbitrar si fara o consultare prealabila a industriei financiare, a dobanzilor la nivelul întregii pieţe de creditare poate avea ca efect limitarea accesului populatiei la soluţii de creditare pentru nevoile personale, de baza, ale acestor consumatori, cum ar fi: refinantare, cheltuieli medicale, bunuri de folosinta indelungata (electrocasnice – televizoare, frigidere, masini de spalat, sisteme de incalzire), cheltuieli ocazionate de renovarea locuinţei sau cheltuieli cu educaţia copiilor.
Astfel, ceea ce se doreşte a fi o măsură de protecţie a consumatorilor de servicii financiare, poate avea, însă, efect invers, iar mulţi dintre aceşti clienţi nu vor mai avea posibilitatea să acceseze credite potrivite nevoilor lor de la instituţiile reglementate.
Avand in vedere impactul economic si social la nivel national al acestei masuri, ALB Romania considera că este esentiala stabilirea unui dialog deschis si constructiv între legiuitor, autoritati si finantatori in scopul identificarii unei soluţii potrivite, atât pentru consumatorii de produse financiare, cât şi pentru industria de creditare.
În acest sens, ALB a trimis biroului permanent al Camerei Deputaților o solicitare de prelungire a termenului până la care pot fi depuse amendamente. Termenul propus inițial este 14 martie 2018, mult prea scurt pentru a permite o analiză amănunțită și o dezbarere informată.
Instituţiile financiare nebancare membre ALB, care au 1,7 milioane de clienti activi, au acordat credite de consum noi in valoare de 5,2 miliarde lei in 2017, finantand astfel nevoile diverse ale consumatorilor de diverse varste si niveluri de venit.
ALB este principala asociatie profesionala care reprezinta industria de credit de consum, membrii ALB acordand aproximativ 90% din totalul creditarii nebancare din Romania si apartin unor grupuri financiare prestigioase la nivel international cu practici comerciale responsabile astfel (in ordine alfabetica): BRD Finance, BT Direct, Cetelem, ERB Retail Services, Garanti Credite de Consum, Provident Financial, TBI Credit, Unicredit Consumer Financing.