Preluarea de catre Banca Transilvania (BT) a bancii Victoriabank din Moldova, mai intai prin achizitia unui pachet de 39% din actiuni, care va fi urmata de o oferta publica pentru restul actiunilor, reprezinta atat o oportunitate de investitie profitabila cat si o miscare strategica de a demonstra ca banca din Cluj poate deveni si un jucator regional, dupa ce s-a impus in Romania.
Iata cum explica directorul general al BT, Omer Tetik, decizia de a preluat Victoriabank:
“Investitia in Victoriabank din Moldova a fost determinata de parteneriatul cu BERD, de nivelul redus al intermedierii financiare si nevoia pentru servicii financiare dedicate IMM-urilor si persoanelor fizice.
Victoriabank este o banca mica, desi este a treia ca marime din Moldova, cu aproape 17% cota de piata, este de marimea unei unitati corporate BT.
Vedem un potential bun de crestere a profitului, intrucat nu este o achizitie pe care sa trebuiasca sa o integram in BT, banca este functionala independent, este profitabila si sanatoasa si a facut eforturi de adaptare la standardele bancare europene, inclusiv in privinta guvernantei corporative si transparentei.
Credem ca aducand know-how-ul nostru in banca din Moldova in privinta cardurilor de credit, microcreditare, agribusiness, putem creste profitabilitatea bancii si cota de piata, cu siguranta.
Moldova este de asemenea o piata cu care avem afinitati culturale si avem avantajul proximitatii, cu aceeasi limba si legaturi stranse, asa incat intram increzatori sa testam o noua piata, care este una apropiata noua.
Tranzactia este de asteptat sa dureze cel putin doua luni, pentru ca trebuie respectate niste reguli ale pietei de capital din Moldova. Primul pachet de 39% din actiuni am putea sa-l preluam asadar la finalul lunii ianarie 2018, dupa care vom lansa pe piata o oferta publica pentru restul actiunilor.
Insa chiar dupa finalizarea primei tranzactii vom detine controlul si vom putea incepe sa transferam know-how si produse. Victoriabank nu are nevoie de finantare sau capital de la BT pentru planul de afacei pentru urmatorii ani, ceea ce a fost un factor de sustinere a deciziei noatre.”
Intrebat daca este vorba de o schimbare a strategiei BT, in vederea extinderii regionale, Tetik a raspuns:
“Nu ne schimbam strategia, nu vrem sa devenim un jucator regional, ci un mijloc de a utiliza excesul de lichiditate intr-o maniera sanatoasa. Moldova poate fi o buna platforma pentru a demonstra investitorilor (soliditatea BT). E un bun mix al conditiilor de piata si cu riscul de a-si supara pe fratii nostri, Moldova este acum unde era Romania in urma cu 20 de ani, deci impreuna cu BERD putem crea acolo istoria de succes a BT, pentru ca nu va trebui sa inventam produse, ci doar sa le transferam din Romania.
De exemplu, platforma de carduri de credit exista, va trebui sa transferam doar produsul acolo, unde nu exista competitie pe acest segment. Nici segmentul agribusiness nu exista acolo, nici creditele ipotecare.
Odata cu noile schimbari de guvern, Moldova este pe drumul cel bun. Nu am cautat sa cumparam o banca, dar am avut o oportunitate pe care n-am vrut sa o ratam. Poate ca dupa ce vom reusi sa demonstram ca putem gestiona si operatiuni internationale ne-am putea uita si la alte piete, alte segmente. Dar in primul rand ne vom concentra sa crestem in Moldova.