Depozitele bancare in valuta ale populatiei au crescut in acest an cu 9,7% exprimate in euro, mai mult decat depozitele in lei, care s-au majorat cu 7,9% in valoare nominala si cu 4,5% in termeni reali, daca se ia in calcul si devalorizarea banilor prin inflatie.
Luna trecuta, noiembrie, depozitele populatiei in valuta au crescut cu 2,4% fata de luna precedenta, in timp ce economiile in lei au scazut cu 0,2%.
Si in octombrie ritmul lunar de majorare a depozitelor populatiei in valuta a fost dublu (1,2%) fata de cele in lei (0,6%).
Cresterea cursului stimuleaza economisirea in euro
Preferinta populatiei pentru economiile in valuta, euro in principal, ar putea fi pusa pe seama devalorizarii monedei nationale in a doua parte a acestui an.
Cursul euro/leu a inceput anul la nivelul de 4,5175 lei pentru un euro, care s-a mentinut doar pana la finalul lunii februarie. In martie, cursul a crescut la 4,56 lei, iar la finalul lunii august a ajuns la 4,59 lei, nivel la care a ramas pana la inceputul lunii noiembrie, cand a spart pragul de 4,6 lei, odata cu majorarea dobanzilor de pe piata interbancara. Ulterior, cursul a tot urcat pana la 4,6515 lei astazi, 27 decembrie.
In total, de la inceputul anului, leul s-a depreciat cu 3,1%, echivalentul a 14 bani, fata de euro, ceea ce, de fapt, nu este o crestere foarte mare.
Ce inseamna, concret, o depreciere a leului cu 14 bani fata de euro? Un depozit de 1.000 de euro, care valora la inceputul anului 4.517 lei, in prezent a ajuns la 4.651 lei, asadar, cu 134 de lei mai mult.