www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



OTP Bank anunta clientii Bancii Romanesti ca le va face o oferta de conversie in lei a creditelor in franci elvetieni (CHF), in 2018

Autor: Bancherul.ro
2017-07-27 09:44

OTP Bank, care a preluat Banca Romaneasca, anunta ca le va face si clientilor acestei banci o oferta de conversie in lei a creditelor in franci elvetieni (CHF), dar abia la inceputul anului viitor.


"Clienții Băncii Românești nu sunt afectați în niciun fel de această tranzacție. În momentul de față, condițiile contractuale rămân neschimbate. OTP Bank România dorește să pună și la dispoziția clienților Banca Românească oferta din cadrul programului de conversie a creditelor în CHF. Încheierea financiară a tranzacției va avea loc la începutul anului 2018. OTP Bank România și Banca Românească vor face tot posibilul pentru a asigura o integrare lină", se arata intr-un comunicat al OTP Bank.


Banca Romaneasca are credite in franci elvetieni (CHF) echivalentul unui miliard de lei, insa pana acum nu a facut clientilor nicio oferta de conversie a acestora in lei, astfel ca era de asteptat ca OTP Bank sa vina cu o astfel de oferta, asa cum a facut pentru propriii clienti.


OTP Bank a lansat la finalul lui 2015 o oferta de conversie in lei sau euro a creditelor in franci elvetieni (CHF), cu o reducere a datoriei intre 17,5% si 25%, discount-ul mediu fiind estimat de oficialii bancii in jurul a 22%, apropiat de oferta de succes a Bancii Transilvania pentru clientii Volksbank, derulata in vara aceluiasi an, cu un discount de 25%. (vezi aici oferta OTP)


Banca Transilvania a reusit sa convinga peste 80% dintre cei aproape 18.000 de clienti preluati de la Volksbank sa efectueze conversia creditelor din franci elvetieni (CHF) in lei, in urma careia datoria le-a fost micsorata cu aproape o treime.


OTP Bank, in schimb, a avut o rata de succes la conversia in lei a creditelor in CHF doar de aproximativ 70%, ceea ce insamna ca baca si-ar putea imbunatati oferta pentru clientii Bancii Romanesti.


Mai ales ca intre timp a aparut si legea darii in plata, care desi a fost amendata substantial de Curtea Constitutionala, aceasta a sugerat instantelor de judecata sa aplice principiul impreviziunii si sa imparta echitabil povara cursului valutar intre banci si clienti iar darea in plata sa fie acceptata doar in cazurile sociale.