Accesul la finantare nu constituie o problema presantă pentru companii, după cum consideră 64 la sută dintre cele chestionate (în comparație cu 60 la sută în exercițiul anterior), iar 81% dintre firme spun ca nu sunt interesate sa obtina un credit de la banci sau IFN-uri, se arata in Sondajul privind accesul la finanțare al companiilor nefinanciare din România (FCNEF), editia iunie 2017, realizat de BNR.
In sondajul BNR se mai arata urmatoarele:
Reinvestirea profitului sau vânzarea de active din patrimoniu reprezintă, similar exercițiului precedent, principala sursă de finanțare a operațiunilor zilnice, a investițiilor sau a altor proiecte. În cazul corporațiilor, capătă importanță finanțarea prin leasing financiar și factoring.
Alte surse de finanțare importante ale firmelor rămân creditele de la acționari, majorările de capital și creditul comercial.
Finanțarea pe piața de capital sau prin programe de creditare sprijinite de stat nu sunt considerate de companii opțiuni relevante, iar finanțarea bancară rămâne puțin utilizată.
Într-un clasament al dificultăților majore întâmpinate de firme în accesarea finanțării de la bănci și/sau IFN, pe primele locuri s-au situat: nivelul prea ridicat al dobânzilor și comisioanelor, cerințele privind valoarea sau tipul garanției, clauzele contractuale, birocrația și gradul de îndatorare maxim permis de către instituția creditoare.
Principala modificare resimțită în cadrul indicatorilor financiari a fost creşterea costurilor cu forța de muncă, pe fondul scăderii ușoare a cifrei de afaceri și a profitabilității.
Deși gradul de îndatorare s-a menținut constant pentru o proporție dominantă dintre companii, 10 la sută dintre acestea au semnalat o majorare a îndatorării.
Cele mai presante probleme cu care se confruntă firmele în desfășurarea activității au rămas neschimbate față de exercițiul precedent: impredictibilitatea mediului fiscal, nivelul ridicat al fiscalității, concurența și lipsa cererii.
Găsirea personalului disponibil care să aibă calificările necesare se resimte tot mai acut, în special în cazul firmelor din industrie.
81% dintre firme nu vor credite
Asemănător perioadei aprilie – septembrie 2016, în exercițiul curent (octombrie 2016 - martie 2017) cea mai mare parte dintre companiile financiare nu a fost interesată în a accesa finanțare de la instituțiile de credit și IFN (81 la sută).
Deși apetența firmelor pentru credite de la bănci și IFN a fost scăzută în perioada analizată, dintre cei care au apelat la astfel de finanțare 85 la sută au reușit să contracteze creditul și să obțină întreaga sumă solicitată, situație similară celei din semestrul anterior.
Companiile mari care au solicitat finanțare de la bănci și/sau IFN au înregistrat un succes mai mare în a contracta credite și în a obține sumele solicitate, față de IMM (39 la sută dintre corporații, comparativ cu 16 la sută dintre IMM, Grafic 13).
Se observă, pentru perioada octombrie 2016 – martie 2017, creșterea numărului IMM care nu au accesat credite,
deoarece fondurile interne sau sursele de finanțare externe companiei, altele decât bănci și instituții financiare nebancare, le acopereau nevoile de finanțare (creștere cu 8 puncte procentuale, de la 28 la sută în exercițiul precedent).
Defalcat pe sectoare de activitate, se remarcă menținerea pe primul loc a companiilor din agricultură în ceea ce privește ponderea firmelor care au aplicat și au primit în totalitate sumele solicitate (36 la sută în perioada octombrie 2016 – martie 2017).
Accesarea de fonduri europene
Companiile nefinanciare, similar exercițiilor precedente, nu au apelat la utilizarea de fonduri europene (97 la sută declarând acest lucru în perioada octombrie 2016 – martie 2017).
Corporațiile și firmele din agricultură au apelat într-o proporție mai ridicată la fonduri europene, spre deosebire de companiile din celelalte sectoare de activitate.
Firmele care dețin credite la bănci și/sau IFN și firmele care
au aplicat pentru un credit de la bănci și/sau IFN în ultimele 6 luni au dovedit un interes mai mare în a accesa fonduri europene în perioada octombrie 2016 – martie 2017.
Vezi aici sondajul BNR