Mai multe banci au adoptat in ultima vreme o noua strategie de a-si atrage clientii, prin intermediul unor pachete de cont curent, care cuprind mai multe produse si servicii, precum carduri, internet banking sau retrageri de numerar la bancomate, la un cost total mai mic decat serviciile oferite separat sau cu conditia incasarii veniturilor lunare in contul bancii.
Toate pachetele de cont oferite de primele sapte mari banci romanesti au comisioane zero pentru administrarea contului si a cardului de debit, cu exceptia BRD, unde administrarea cardului nu este gratuita, ci are doar o reducere de 20% din comisionul strandard.
Pachetele includ, de asemenea, aplicatiile de internet banking si mobile banking, prin care clientii bancilor pot sa-si acceseze contul online si sa efectueze diverse operatiuni.
In plus fata de cele patru produse si servicii standard (cont, card, internet banking si mobile banking), unele banci pluseaza cu alte servicii gratuite, in principal retrageri de numerar de pe carduri. In functie de numarul produselor si serviciilor cuprinse in pachet, costul lunar al acestuia variaza de la 5,5 lei in cazul ClasiCont oferit de BCR la 15 lei pentr Zero Tot de la Raiffeisen Bank.
Pe de alta parte, unele banci, prcum Raiffeisen Bank, ING Bank si Unicredit, ofera gratuit pachetele de cont pentru clientii care-si incaseaza veniturile lunare intr-un cont bancar.
Din cauza faptului ca pachetele cuprind produse si servicii diferite, iar unele sunt conditionate de incasarea veniturilor recurente, o comparatie a acestora este dificil de realizat.
Motiv pentru care, pentru ca respectivele pachete sa poata fi comparate, am luat in calcul un numar de sapte servicii aferente un cont bancar: interogarea soldului la ATM-ul propriu, la ATM-ul altor banci romanesti si la cele din strainatate, precum si retragerile de numerar.
De asemenea, pentru o comparatie mai completa, am prezentat in tabel si costul total al celor mai importante comisioane aferente unui cont bancar standar, in fara pachetelor, conform unei analize mai detaliate prezentate anterior.
Astfel, in privinta pachetelor cu incasarea venitului intr-un cont bancar, oferta ING este cea mai buna: cei care incaseaza lunar venituri de minim 700 de lei intr-un cont al bancii au 0 comisioane pentru un numar de 6 servicii, in afara de cele de baza (administrare cont, card si internet banking): interogarea soldului si retragerile de numerar la bancomate (ATM-uri).
Pachetul ING Bank este cel mai bun si daca excludem conditia incasarii veniturilor lunare, caz in care comisionul lunar de administare este 7 lei iar costul tuturor celor 7 servicii ajunge la 11 lei, cel mai scazut comparativ cu celelalte banci luate in calcul.
Pe locul doi se afla pachetul Raiffeisen Bank, gratuit pentru cei care incaseaza minim 2.000 de lei lunar sau 15 lei fara venituri, dublu fata de ING.
Restul bancilor mari au pachete de cont cu servicii mult mai putine si fara a fi conditionate de incasarea veniturilor in cont, astfel incat costul total lunar pentu cele sapte servicii este mult mai mare, ajungand la 74 de lei la BRD.
Banca Transilvania este singura care nu are in oferta un pachet de cont, costul celor sapte servicii existente in pachetele altor banci ridicandu-se la 38,8 lei.
Pe de alta parte, Banca Transilvania are cele mai mici costuri pentru un cont, luandu-se in calcul un numar total de 17 servicii, conform analizei Bancherul.ro.
Daca se iau in calcul doar comisioanele pentru serviciile electronice (carduri si online), ING este cea mai ieftina dintre bancile mari. (vezi aici detalii)