CEC Bank are cea mai mica dobanda la creditele de nevoi personale, dintre grupul celor mai mari sapte banci romanesti care detin cote de piata de peste 5% fiecare din totalul activelor sistemului bancar, conform calculelor realizate de site-ul de specialitate Calculatordecredite.ro.
Banca statului practica o dobanda variabila de de 7,9%, care se modifica o data la trei luni, in functie de evolutia indicatorului pietei interbancare ROBOR la 3 luni (ROBOR 3M), la care se adauga o marja fixa de 7%.
Costul total al unui credit de 22.000 de lei (5.000 de euro) pe 5 ani, exprimat prin DAE (Dobanda Anuala Efectiva), care include si comisioanele, ajunge la 10,23%, rata lunara este 465 lei iar suma totala de rambursat insumeaza 27.901 lei.
CEC Bank are o dobanda mai mica (9,7%, fata de 10,23%) pentru clientii care pe langa un credit isi iau si un card de credit.
Pe locul secund in topul bancilor cu cele mai ieftine credite de consum se afla Banca Transilvania (BT), care practica o dobanda variabila de 9,86%, DAE ajungand la 10,75%.
Banca ofera si credite cu o dobanda fixa de 11,90% (DAE), mai mare cu un punct decat cea variabila. De asemnea, pentru clientii de casa, care-si incaseaza salariul intr-un cont al bancii, DAE scade la 10,36%.
BCR se afla pe locul trei in topul celor mai ieftine credite de nevoi personale, cu o dobanda fixa de 10,49%. DAE ajunge la 11,01%, cu doar un sfert de punct mai mare decat dobanda variabila a BT, iar rata lunara este de 472 de lei, cu numai 7 lei mai mult decat la BT si CEC Bank.
Daca tinem cont de faptul ca dobanda BCR este fixa, asadar nu se modifica pe parcursul celor cinci ani de rambursare a creditului, in timp ce indicii ROBOR se afla la minime istorice, urmand a creste in urmatorii ani, oferta BCR poate fi o alegere mai buna decat BT si CEC Bank.
Si BRD are un credit de consum cu dobanda fixa, insa costul total al acestuia este putin mai mare, DAE ajungand la 11,82%, cu 0,81 puncte peste BCR. Rata lunara ajunge la 484 lei, cu 12 lei mai mult decat BCR si 19 mai mult decat BT si CEC Bank.
Si ING Bank ofera credite de nevoi personale cu dobanda fixa, dar mult mai mare decat BCR si BRD: 11,95%, majorata recent, astfel ca DAE ajunge la 13,07%, cu aproape doua puncte peste BCR.
Cele mai scumpe credite sunt cele oferite de Raiffeisen si Unicredit, care desi practica dobanzi variabile, acestea sunt mult mai mari decat cele ale BT si CEC Bank. DAE la Raiffeisen ajunge la 13,16%, cu aproape trei puncte mai mare decat la CEC Bank, iar Unicredit are o DAE de 14,21%, cu patru puncte mai ridicata.
Vezi ofertele bancilor la creditele de nevoi personale pe Calculatordecredite.ro