Alpha Bank a scazut la inceputul acestui luni avansul cerut clientilor pentru creditele imobiliare, dupa sapte luni de la decizia de a-l majora, din cauza legii privind darea in plata.
La inceputul lunii mai, Alpha Bank a decis sa creasca de la 15% la 30% avansul pentru creditele imobiliare in lei si la 40% pentru cele in euro. Era a sasea banca, dupa Raiffeisen Bank, Bancpost, BRD, Intesa Sanpaolo Bank si Garanti Bank, care a crescut avansul la credite dupa aparitia proiectului de lege privind darea in plata. (vezi aici detalii)
Spre deosebire de alte banci, Alpha Bank a renuntat si la creditele Prima Casa dupa aparitia legii privind darea in plata, care in forma initiala se aplica si acestor tipuri de imprumuturi.
Ulterior, programul Prima Casa a fost exclus din forma finala a legii, insa Apha Bank nu a mai reintrodus in oferta sa acest timp de imprumuturi garantate de stat.
Dupa ce au vazut ca legea darii in plata are un impact mult mai mic decat cel estimat initial, bancile au mai scazut din avansul la credite majorat initial, noile niveluri stabilindu-se in jurul a 20-25%, iar in unele conditii chiar si la 15%, cat era initial.
Alpha Bank este ultima care a decis sa scada avansul de la 30% la 20% in cazul imprumuturilor in lei si de la 40% la 30% pentru cele in euro.
Banca face figura aparte si in privinta dobanzilor aplicate pentru credite, pe care le diferentiaza in functie de nivelul avansului, dobanda fiind cu atat mai mare cu cat avansul este mai mic: ROBOR 3M + 3,65% pentru creditele cu avans de 20%, ROBOR 3M + 3,40% pentru creditele cu avans de 25%, ROBOR 3M + 3,15% pentru creditele cu avans de 35%.
Majoritatea celorlalte banci aplica aceleasi dobanzi indiferent de avans, alegand, in schimb, sa acorde credite cu avans mai mic, de 15% sau 20%, doar in orasele mari. (vezi aici ce avans practica bancile)